Friss árfolyamok >>

Jól mennek a Mercik, új csúcson a Mol

2019. január 9. 11:15:00 – Eidenpenz József
Szép emelkedés volt Ázsiában, Európa folytatja és Budapest sem marad ki belőle. Jó hírek jöttek Kínából, meg a német autóiparból is, ami nekünk fontos. A vezető részvények együtt menetelnek, ezzel a Mol új éves csúcsra ért. Száguld az Opus és a Plotinus is.

Úgy tűnik, megint van némi pozitív fejlemény az amerikai-kínai kereskedelmi vitában, ezúttal a pekingi kormány nyilatkozott optimistán, a tárgyalások lezárásáról beszélt. A Bloomberg szerint ezért emelkednek erőteljesen az amerikai határidős részvényárak, az európai indexek és reggel az ázsiai tőzsdék is.

A kínai és japán indexek végül egy százalék körüli, a hongkongi és koreai mutatók két százalékos emelkedést értek el. Tíz óra körül a német, francia mutatók is egy százalékos emelkedést mutattak, a Stoxx 600 index 0,8 százalékkal volt feljebb.

A német mutatót a Deutsche Bank húzza vissza, a bankóriásnál megszellőztették, hogy visszavágják a vezetők bónuszait. Ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a befektetési banki üzletág rosszabbul megy a korábban becsültnél. Rekordeladásokról számolt be viszont a Daimler, 2,7 százalékos pluszban van, de száguld az egész európai autóipar.

Mikor volt az igazi Mol-csúcs

Itthon a BUX index átlépte a 41 ezer pontot, 0,6 százalékos pluszban van. A Mol-OTP-Richter trió tagjai egyaránt fél százalék körül emelkednek, a Mol 3254 forintos ára új éves maximumot jelent. Utoljára 2017 novemberében volt ilyen magasan az olajrészvény, az előtt pedig csak 2007 közepén. (Lásd a grafikont.)

Más a helyzet, ha a kifizetett osztalékokat is figyelembe vesszük, a tavaszi például 127,5 forint volt. Osztalékokkal együtt a Mol már új történelmi csúcsokon lenne, 4500 forint feletti árfolyammal, erről nemrég itt írtunk.

Száguld az Opus

Az Opus négy százalékkal emelkedik, a Plotinus pedig megint limittel, 20 százalékkal megy fel. A forint kissé gyengül, 321,80 az euró ára.

További árfolyamok itt láthatók

Ismét 50 dollár felett jár a WTI típusú olaj ára, nőtt az ipari fémeké is, amit azzal magyaráznak, hogy Kína a fogyasztást erősítő lépésekre készül.

Jön a jegyzőkönyv

Ma az amerikai Fed decemberi ülésének jegyzőkönyvét teszik közzé, amit a befektetők árgus szemekkel szoktak figyelni, hogy a jövőbeli kamatlépések esélyét felmérjék.

A bitcoin stabil, kevéssel 4000 dollár felett forog.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás