Friss árfolyamok >>

Jókora szeletet haraphat ki az Apple-ből a kereskedelmi háború

2019. május 22. 18:39:00 – Csabai Károly
Miközben a hazai iPhone- és Mastercard bankkártya-tulajdonosok örvendeznek azon, hogy már ők is fizethetnek mobiljaikkal, a Goldman Sachs elkeserítette a cégbe fektetőket: szerinte az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatására közel 30 százalékkal eshet az okostelefont gyártó Apple eredménye, ami nyomás alá helyezheti az „almás” részvény árfolyamát.

A 29 százalékosra prognosztizált eredménycsökkenés akkor következhet be Rod Hall, a Goldman Sachs elemzője szerint, ha a két nagyhatalom közötti adok-kapok során a kínaiak megtiltják az Apple-készülékek behozatalát. Jelenlegi pénzügyi éve második negyedében ugyanis az amerikai távközlési óriás bevételeinek több mint 17 százaléka, 10,22 milliárd dollár származott a világ legnépesebb országából.

Ennek kiesését az Apple valószínűleg nem lenne képes a világ más részeiből pótolni – figyelmeztet Hall. Hozzátéve: a kínai tiltás igazából hosszabb távon járhatna káros következményekkel az amerikai cégre, emlékeztetve arra, hogy az iPhone-ok jelenlegi mérsékeltebb értékesítési számai azért alacsonyabbak, mert sokan már az új verzió idén őszi megjelenésére várnak, s köztük bizonyára nagy arányt képviselnek a potenciális kínai vásárlók.

Ugyanakkor a tiltással Kína is rosszul járhat azáltal, hogy az úgynevezett technológiai ökoszisztémája sérülhet, sokan pedig munkanélkülivé válhatnak. Az Apple termelési láncának többsége ugyanis az ázsiai országban található, köztük az iPhone végső összeszerelő üzeme, amelyet a Foxconn nevű cég működtet.

Vészjósló helyzetértékelése alapján Hall az Apple egy év múlva, azaz 2020 májusában várható célárát 6 dollárral, 178 dollárra vágta vissza, ami 4,6 százalékkal alacsonyabb a papírok keddi, 186,60 dolláros záróáránál. Ennek is betudható, hogy a szerdai kereskedés első óráiban az Apple-részvények 1,5 százalékkal, 184 dollár alá estek.

Nem a Goldman Sachs elemzője egyébként az egyetlen, amelyet aggaszt az Apple jelentős kínai kitettsége. A HSBC-nél dolgozó Erwan Rambourg már hétfőn csökkentette, 180 dollárról 174-re a részvények célárát, a Credit Suisse elemzője, Matthew Cabral pedig kedden azt a számítását osztotta meg a nyilvánossággal, miszerint a kínai eladások minden 5 százalékos esése 15 centtel mérsékelheti az Apple egy részvényre jutó eredményét.

Mindenesetre a kínaiak nem is olyan régen már kivillantották a foguk fehérjét. Egy tavaly decemberi bírósági döntéssel ideiglenesen megtiltották több iPhone modell importját és árusítását.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás