Friss árfolyamok >>

Ilyen csak a mesében van: bődületesen felárazták az Ubert

2018. okótber 18. 20:30:00
Elsődleges részvény kibocsátásra készül a vállalat, a szakértők azonban hihetetlenül magas árat ütöttek meg az elemzésekben.

Elsődleges részvénykibocsátást tervez az Uber, a Wall Street pénzintézetei szerint a szolgáltató IPO-jának értéke akár 120 milliárd dollár is lehet. A meglepően magas szám mintegy duplája a két hónappal ezelőtti számításoknak, amikor is a vállalat értékét még 76 milliárd dollár körül ítélték meg. AZ összeg ráadásul magasabb, mint a General Motors, a Ford, valamint a Fiat Chrysler Automobiles piaci értéke együttvéve – írja a Wall Street Journal.

A pozicionálást segítő értékelést a Goldman Sachs és Morgan Stanley adta közzé a vállalatnak – ez bevett gyakorlat a tőzsdei bevezetés előtt. A dokumentumok szerint az Uber jelentős momentumot szerez IPO-jához, amelyet a Wall Street elemzői már régóta várnak, a hírek szerint pedig már jövőre sor kerülhet a bevezetésre. A 2009-ben alapított céget eddig nagy volumenű magántőke tartotta életben. Az Ubert elsősorban a startup világ éllovasának tekintik, ezt a szektort pedig már régóta várják a nemzetközi piacokon.

Mire fel a 120 milliárd?

A rendkívül magas értékelés azért is meglepő, mert a cég az utóbbi időben számos botrányba keveredett: vezető pozíciójú embereket vádoltak szexuális zaklatással, Arizonában az egyik tesztautójuk szoftverhiba miatt halálra gázolt egy gyalogost, korábban pedig a Google tulajdonosa, az Alphabet üzleti titkainak ellopásával vádolták a céget.

A tervek szerint 2019 második felében kezdenék a kibocsátást, a pontos érték azonban egyelőre kérdéses. Az Uber legutóbb a Toyota társulással tett szert tőkére, a világ legnagyobb autóipari cége 500 millió dollárt fektetett bele a cég Uber önvezető autó fejlesztésébe, hogy így próbálják felvenni a versenyt a riválisokkal az autóipar új szegmensében.

Óriás megállapodás született: együtt fejleszt a Toyota és az Uber

Az arizonai baleset után az Uber újraindítja önvezető autóinak utcai tesztelését, a Toyota hatalmas összeggel száll be a közös fejlesztésbe. További részletek >>>

Arra azonban nincs garancia, hogy a megadott időn belül megtörténik az IPO, illetve, hogy ilyen álomáron indítanák a kereskedést: az IPO piac köztudottan volatilis, és bár az idei év erős volt a tech cégek számára, könnyen elképzelhető, hogy a bevezetéskor már nem lesznek olyan jók a körülmények a piacon.

A lehetséges kötvénykibocsátásról szóló elemzések szerint az Uber legalább három évig nem lesz jövedelmező az új vevők számára. Idén nagyjából 10-11 milliárd dolláros bevételt prognosztizálnak a tavalyi csaknem 8 milliárdhoz képest. Az bevezetés értékét ezen túl a versenytársak megerősödése is ronthatja, a hírek szerint ugyanis a rivális Lyft is hasonló akcióra készül a jövő év során.

Belső források szerint a befektető SoftBank Csoporttal kötött megállapodás értelmében az Ubernek a jövő év végéig piacra kell lépnie – ha ez nem sikerül, úgy a vállalatnak engednie kell, hogy bizonyos részvényesek – azoknak, akinek legalább 100 millió dolláros részesedésük van vagy legalább öt éve rendelkeznek kötvényekkel – a másodlagos piacon értékesíthessék a kötvényeiket.

Kiakadt a világ az Uber vakmerő döntésén – életveszélyessé teszik az autóikat?
Különös részletekre derült fény a márciusi arizonai baleset kapcsán, amelyben egy Uber jármű halálra gázolt egy gyalogost. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság vizsgálata ugyanis kimutatta, hogy az Uber kikapcsolta a járműben az automata vészfékezést, és bár a rendszer jelezte, hogy szükséges lassítani, az erre kiadott reakcióidő nagyon kicsi volt. A felelős már megvan – kérdés, hogy miért kapcsolták ki az életmentő funkciót. Részletek >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás