Friss árfolyamok >>

Hatalmasat erősödött a forint

2018. július 3. 18:20:00 – Fellegi Tamás
Nem csak, hogy megtört a hazai valuta szakadatlan gyengülése, de egyből közel egy százalékot erősödött, ezzel több nap gyengülését ellensúlyozta. Közben az állampapírpiac erősen árazza a várható kamatemelést, talán ezért is menekültek az eladók a forint piacáról. Szépen emelkedett a tőzsde is.

Végre megfordult a forint iránya: a soknapi gyengülés után, ami minden idők legmélyére taszította, ma hirtelen visszapattant arra a szintre, ahol az előző mélypont volt: 327 környékére az euróhoz képest, a reggeli 330 fölötti értékről. A heves mozgás vélhetően annak köszönhető, hogy egyelőre mindenki eladott, aki akart, és most senkinek volt sürgős az eladás, az esetleges short pozíciók tulajdonosai pedig annál inkább zárni akarnak.

Euró/forint
Euró/forint. Négy nap gyengülését dolgozta le egy nap alatt

Ami a fundamentumokat illeti: a jegybank konkrét, bejelentett beavatkozása nélkül is gyorsan emelkednek a kamatok, hozamok, és a piac már azt árazza, hogy fél év múlva nem csak, hogy eléri a tényleges kamatszint az alapkamatot, de már egy kamatemelést is áraz. Így a forint dollárral szembeni shortolása már nem olyan jó bolt, ha ez (is) volt a háttérben, hamar véget érhet.

A 10 éves államkötvény hozama rég nem látott szintre, 3,83 százalékra emelkedett, de a lengyel és cseh ugyanilyen eszközök hozama is megugrott, 3,30 és 2,21 százalékig. Nincs mese, az eurózónán kívül nagyobb hozamot várnak el, tetszettünk volna belépni, mint a szlovákok vagy a balti államok.

Közben a BUX is szépen emelkedett, 0,8 százalékkal került feljebb 36 200 pontig. Leginkább, 1,7 százalékkal a Mol emelkedett 2750 forintig, őt követte az OTP 0,8 százalékkal 10 230 forintig, a Richter 0,4 százalékkal javult 5110 forintig, a Telekom viszont csökkent másfél forinttal, 400,5 forintig.

Az európai tőzsdék is meneteltek, a DAX egy százalékkal erősödött, megtette hatását a legújabb német belpolitikai válságelhárítás, már csak az a kérdés, ezúttal tartós lesz-e a megegyezés, vagy valaki újra felborítja a kényes kormányegyensúlyt.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás