Friss árfolyamok >>

Hasít a Mol, drágul az olaj, emelkedik az aranyár is

2019. január 7. 11:00:00 – Fellegi Tamás
Amerikában ritka nagyot emelkedtek a tőzsdék pénteken, ezt ma Ázsia is folytatta, Európa azonban már nem ilyen lelkes. Nálunk a Mol és a Richter megy jól, az OTP kissé gyengül. Emelkedik az olajár és az arany is újra hasít.

Az október elején kezdődött három hónapos tőzsdei zuhanás után kialakult az általános pesszimizmus, széles körben a gazdasági növekedés visszaeséséről, sőt recesszióról szóló cikkekkel telt meg a világsajtó. Szokás szerint a kínai lassulás került elő okként, amit leginkább Trump vámjai és kereskedelmi háborúja okoz. Ennek a félelemnek van is némi alapja, így még az sem kizárt, hogy az amerikai elnök is a vita lezárására fog törekedni, hogy mérsékelje az amerikai gazdaságot is érő károkat.

Az ijedelem persze túl nagy lett, de három hónapnyi árfolyamzuhanás után ez természetes is. Eközben az amerikai munkanélküliség újabb 50 éves mélypontra esett, ami azért minden, csak nem válságjelenség. Ráadásul még a Fed elnöke is megijedt, a kamatemelések átgondolásáról beszélt, jó nagy lökést adva ezzel az amúgy is igencsak aktuális tőzsdei felpattanásnak.

Az S&P 500 index 3,5 százalékkal ugrott fel 2530 pontra. A grafikont elnézve a 2630 pontos szint visszatesztelése is reális volna, és akkor még meg sem törne a rövidtávú eső trend. A Nasdaq mozgása ennél is nagyobb, 4,26 százalékos volt, 6740 pontig emelkedett a 6200 ponton karácsonykor mélypontját elérő index.

S&P 500
S&P 500

Ázsia is nagy pluszban zárt, különösen Japán: a Nikkei 2,5 százalékkal került feljebb. Európában már szerényebb a lelkesedés, de kontinensünkön már pénteken lezajlott a nagy rali, ma csak minimális erősödés tapasztalható.

Remek formában van azonban a hazai tőzsde: 40 290 ponton áll a BUX, ami 0,4 százalékos emelkedés. Az OTP ugyan fél százalékkal gyengül 11 660 forintig, a Mol közel másfél százalékkal emelkedik 3138 forintig. A Richter nyeresége egy százalék, ára 5700 forint, a Telekom 0,3 százalékkal emelkedik 454 forintig.

Ismét emelkedik az arany, az ár 1290 dollár fölé került, egyúttal az olajár is felfelé tart: a WTI 49, a Brent 58,20 dollár, ami részben annak köszönhető, hogy Szaúd-Arábia decemberben a vártnál kevesebbet szállított. Igaz, hogy a növekvő amerikai palaolajkitermelés ezt kipótolja. Tény azonban, hogy 3 hónap alatti közel 40 százalékos zuhanás után rendkívül túladott lett az olaj (akárcsak az amerikai tőzsdék), így időszerű lett egy korrekció.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás