Friss árfolyamok >>

GDP- és vállalati adatokat emésztgetnek a befektetők

2019. november 14. 11:38:00 – Csabai Károly
A kettő eredőjeként egyelőre a tőzsdék inkább borús hangulatban vannak, nemcsak a külföldiek, hanem az 5 százalékos harmadik negyedéves magyar gazdasági növekedés ellenére a budapesti is.

Vegyesen teljesítettek a tőzsdék az elmúlt huszonnégy órában. Az amerikaiak közül a Dow Jones és az S&P 500-as negatív kezdés után a kedvező vállalati gyorsjelentések hatására pozitívba váltott, a technológiai vállalatok részvényeit tömörítő Nasdaq Composite viszont mínuszban maradt, amiben vastagon benne volt a Cisco csalódást okozó harmadik negyedéves adatsora. A határidős árfolyamok alapján viszont már mindhárom index eséssel nyithat csütörtök délután. Összességében az ázsiai részvénypiacokon is inkább borús volt a hangulat, ez alól csak Sanghaj tudta kivonni magát, dacára a gyengébb kínai gazdasági adatoknak. Európa viszont már egyöntetűen piroslott – köztük Budapest is –, ami mögött az ismét rossz irányba tartó amerikai-kínai kereskedelmi purparlé lehet a felelős, e hatást nem ellensúlyozta, hogy a német gazdaság elkerülte a technikai recessziót.

Az aranynak azonban sikerült emelkednie, a gyenge kínai adatok hatására ugyanis lanyhult az ázsiaiak kockázatvállalási kedve. Az olaj is drágult Mohammed Barkindo OPEC-főtitkár azon vélekedésére, miszerint az amerikai palaolaj-kitermelés 2020-ban lassulhat, ami a kínálat szűküléséhez vezethet.

A forint euróval szembeni árfolyama a 334-es szint alá kúszott, részben az 5 százalékos harmadik negyedéves magyar GDP-adatra. Ezzel már át is eveztünk arra, mi mozgathatja csütörtökön a pénz- és tőkepiacokat.

1. Befékezhet a Fed

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény elnöke, Jerome Powell kongresszusi meghallgatásán azt mondta, a jelenlegi kamatszint optimális, miközben elutasította a negatív ráta lehetőségét, mondván, az nem felelne meg a folyamatosan növekvő, kedvező munkaerőpiaci folyamatokkal rendelkező amerikai gazdaságnak. Mondjuk a mínusztól még messze van a Fed alapkamata, hiszen az jelenleg 1,5-1,75 százalék. S most tehát úgy tűnik, e sáv a következő, december 11-én esedékes kamatdöntő ülésem sem változhat. Maximum akkor, ha a jelenlegi, illetve a jegybank által elvárt gazdasági pályától eltérő adatok érkeznének ­– helyezte kilátásba Powell. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint ugyan a következő hetekben Donald Trump várhatóan ismét felerősíti a kritikus hangvételt a jegybankkal szemben, ennek már nem igazán lehetnek piaci hatásai.

2. Felemás makrogazdasági adatok

Az éves alapon a harmadik negyedévben 5 százalékkal bővülni képes magyar gazdaság mellett a japán csak 0,2 százalékos növekedést tudott felmutatni. A német 1 százalékost, ami szintén nem túl izmos, de valamivel jobb a piac által vártnál, annak köszönhetően, hogy a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékos erősödés következett be, így Európa legerősebb gazdaságának sikerült elkerülnie a technikai recessziót. Gyenge adatok érkeztek ugyanakkor a másik ázsiai gigásztól, Kínától, ipari termelése és kiskereskedelmi forgalma 4,7, illetve 7,2 százalékos növekedése is az elemzői prognózisok alatt maradt, mindössze az tekinthető pozitívumnak, hogy munkanélküliségi rátája 0,1 százalékponttal, 5,1 százalékra csökkent októberben.

3. Hoztak is, meg nem is a vállalati gyorsjelentések

Európában az osztrák Raiffeisen Bank csalódást keltő harmadik negyedéves eredményt publikált, a 303 millió eurós adózott profitjánál 25 százalékkal többet remélt a piac. A német RWE energetikai konszern a várakozásokhoz képest erősebb adatokkal rukkolt ki, ráadásul menedzsmentje megemelte az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményére (ebitda) vonatkozó előrejelzését is. A részvényesek 0,8 eurós osztalékra számíthatnak. Az ugyancsak német Merck július-szeptember közötti árbevétele és eredménye is pozitív meglepetés, ráadásul a cég menedzsmentje az idei évre vonatkozó bevételi és ebitda-prognózisa felső határát is két-két százalékkal megemelte.

Az amerikai Cisco Systems ugyan a vártnál jobb harmadik negyedéves számokat közölt, a befektetőket lelohasztotta, hogy menedzsmentje egy részvényre jutó 75 centes előrejelzése elmarad a piaci konszenzustól. A negatív kilátások miatt a részvény árfolyama a zárás utáni kereskedésben több mint 5 százalékot zuhant.

Magyarországon a Rába okozott csalódást, mindössze az alkatrészüzletága tudta növelni az értékesítéseit, ezzel szemben a járműgyártási és a futómű-részlege is visszaesett. Harmadik negyedéves ebitda-ja 16 százalékkal csökkent éves alapon, eredménye 429 milliós veszteség lett, szemben a tavalyi 7 millióssal. Ezzel magyarázható, hogy a győri székhelyű cég részvényei 2,7 százalékos bukóban is jártak a csütörtöki tőzsdenyitást követően.

4. Céláremelés a Richterre

A lengyel PKO Bank 5 900-ról 6 300 forintra emelte a gyógyszergyártó vállalatra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is vétel. A Richter kedden is saját részvényt vásárolt, ezúttal 34 ezer darabot, 5 671 forintos átlagáron. A céláremelés ellenére a gyógyszeripari papírok sem tudták kivonni magukat az általános rossz hangulat alól, csütörtök délelőtt 0,4 százalékkal álltak lejjebb annál, mint ahol az előző napot befejezték.

5. Történelmi csúcson a Disney-részvények

Annak köszönhetően, hogy sikeresen debütált az amerikai cég streaming szolgáltatása, az ugyanis az első napokban máris 10 millió felhasználót vonzott, ami részvényeit 7 százalékkal, történelmi csúcsra lökte.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás