Friss árfolyamok >>

Fed-elnöki meghallgatás, 4iG-T-Systems, forint – ez a mai befektetési menü

2019. július 10. 11:35:00 – Csabai Károly
Kétségtelenül a Jerome Powellel kapcsolatos fejlemények viszik a prímet a nyár kellős közepébe fordulva. A Fed-elnök sorsánál persze fontosabb, mi lesz a július végére beígért kamatvágással – erre vonatkozóan kaphatunk ma délután fontos jelzéseket. Az is érdekes lehet, hogy a 4iG régóta biztosra vett bejelentése a T-Systems egy részének felvásárlásáról milyen tovagyűrűző hatásokat kelthet, miközben az sem mellékes, meddig tarthat a forint lejtmenete, amire a tegnap publikált lassuló inflációs adatok lökték.

Jerome Powell
Jerome Powell

Összességében folytatódott az elmúlt napok borús kereskedése a tőzsdéken, még ha már akadtak zöldellő index-szigetek is. Az Egyesült Államokban a Dow Jones mínuszban, az S&P 500-as enyhe, míg a Nasdaq fél százalékot meghaladó pluszban zárt kedden. Szerda reggel Ázsiában a hongkongi börze volt az üdítő kivétel, a japán és a kínai viszont negatívan szerepelt, míg Európában is a mínuszok domináltak, a BUX-ot is beleértve. Ugyancsak megcsúszott az arany, fél százalékkal került lejjebb, az 1390 dolláros szint felé hátrálva, miután a vele általában ellentétesen mozgó amerikai dollár a Fed-elnök képviselői meghallgatására várva erősödött. Az olajárak viszont az amerikai készletek piac által vártnál nagyobb csökkenésének hírére kilőttek, az észak-amerikai könnyűfajta (WTI) hordója több mint 1,5 százalékkal, 59 dollár közelébe drágult, míg a Brent típusú 1,25 százalékos erősödést követően a 65 dollárt súrolja. A forint több mint egy hónapos mélypontján, az euróval szemben a 326-os szint felett araszolgat. Lássuk, mi mozgathatja ma a piacokat.

1. Should I stay or should I go?

A The Clash nevű brit zenekar örökbecsűje juthat Jerome Powell Fed-elnök eszébe, annak kapcsán, hogy Donald Trump az utóbbi időben már többször is hajlandóságot mutatott az elmozdítására, amennyiben nem teljesíti a kívánságát és csökkenti az alapkamatot. Más kérdés, hogy a Fed-re vonatkozó törvényből nem derül ki egyértelműen, ezt megteheti-e az USA harcias első embere, csupán annyi látszik bizonyosnak, hogy a Fed kormányzói közül nem ebrudalhatja ki Powellt – hívják fel a figyelmet az Erste Befektetési Zrt. elemzői. Mindenestre Larry Kudlow, Trump fő gazdasági tanácsadója azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy jelenleg nincs semmilyen törekvés arra, hogy eltávolítsák a Fed jelenlegi elnökét. E kérdés azonban valószínűleg csak akkor kerülhetne le a napirendről, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a július végi kamatdöntő ülésén lazít, amit egyébként a piac szinte biztosra vesz. Meglehet, a Fed e szándékáról többet tudhatunk meg ma, amikor Powell a féléves kongresszusi beszámolójában a követendő monetáris politikát is felvázolja.

2. Halló, halló!

Ezzel kezdődhetett a kereskedelmi tárgyalásokról való keddi egyeztetés az amerikai kormányt képviselő Robert Lighthizer és Steven Mnuchin, valamint a kínai állam nevében eljáró Liu He miniszterelnök-helyettes és Zhong Shan kereskedelmi miniszter között, a kétoldalú megbeszélések ugyanis ezúttal nem személyesen, hanem az éterben zajlottak. Mindkét fél pozitívan értékelte és konstruktívnak nevezte a megbeszélést, de konkrétumokkal nem szolgáltak. Trump tanácsadója, Kellyanne Conway viszont elmondta, az amerikai delegáció hamarosan Kínába utazhat, hogy mikor, azt még homály fedi.

3. Ökoadót vezethet be Franciaország

Amelynek mértéke – Elisabeth Borne közlekedési miniszter közlése szerint – az Európai Unión (EU) belüli repülés esetén a turistaosztályon jegyenként 1,5, míg az elsőosztályon 9 euró lenne, az EU-n kívüli elsőosztályú repülést pedig akár 18 eurós adó is sújthatná. Mentesülnének e teher alól a tranzitjáratok, mivel az ökoadót csak Franciaországból való indulás esetén kellene kifizetni. Párizs célja a szén-dioxid kibocsátás mérséklése, korábban azonban a Macron által bevezetni kívánt üzemanyagadó-emelés az emlékezetes „sárgamellényes” tiltakozások hatására elmaradt, így a kormánynak új eszközhöz kell nyúlnia. Az ökoadó kilátásba helyezésének hatására az Air France-KLM részvényének az árfolyama több mint 3, a Lufthansa-é pedig 2 százalékot esett.

4. Lassult az infláció, mégis gyengült a forint

Hiába lett az előző havinál fél százalékponttal – és a piaci várakozásoknál valamivel nagyobb arányban – alacsonyabb a 3,4 százalékos júniusi infláció, ez a forintot inkább visszavetette, szerda délelőtt az euróval szemben már a 326-os szint felett mozgott. A magyarázat erre az Equilor Befektetési Zrt. szerint az lehet, hogy a jegybank változatlanul fenntarthatja a jelenlegi, ultralaza monetáris politikát, ami a hazai fizetőeszköz további gyengülését idézheti elő.

5. Másnapos 4iG és Telekom

A hónapok óta biztosra vett nagy bejelentés – a Jászai Gellért tulajdonosi kontrollja alatt lévő informatikai vállalkozás a leválasztandó kis- és középvállalati értékesítési üzletág kivételével megveszi a Magyar Telekomtól a T-Systemst – hatására a 4iG tőzsdei árfolyama kedden már 8 százalékot meghaladó pluszban is járt, míg a Telekomé közel 2 százalékkal került feljebb. Ám az ilyenkor szokásos negatív korrekció már tegnap elkezdődött. A Jászai-érdekeltség a keddi napnak is már csak 1,1 százalékkal magasabban intett búcsút, mint ahol a hétfőit zárta, szerdán pedig folytatódott a csökkenés, ami a Telekomot is magával rántotta. Ez azonban természetesnek tekinthető, hiszen a befektetők nem győzték learatni az árfolyamnyereségüket, mondhatni, érvényesült a tőzsdei hüvelykujjszabály, miszerint a pletykára venni, a bejelentésre pedig eladni kell. Hogy aztán mennyi kakaó van még a 4iG-ben, az a jövő zenéje, amikor az „ördögöt” rejtő részletek elkezdenek napvilágra kerülni.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás