Friss árfolyamok >>

Facebook-kriptovaluta, EKB-fórum, 4iG-vételi ajánlat – fogások a keddi befektetői menüről

2019. június 18. 11:19:00 – Csabai Károly
Meg persze azért az állandó kínálat, a kereskedelmi háború sem maradhat el, de azért a mai napon alapvetően a vállalati hírek mozgathatják meg a befektetők fantáziáját. Szükség is van ezekre, mivel ez a hét meglehetősen álmosan kezdődött, igazi uborkaszezon-jellegű volt a hétfői nap. Bezzeg a mai!

A Facebook és társai szeme elől nagyjából lehetetlen eltűnni.

Az amerikai tőzsdék tegnap kivétel nélkül pozitívan zártak, ám pluszaik nem verdesték az eget. Kedd reggel viszont az ázsiai indexek már vegyesen teljesítettek, a japán és a kínai negatívan, a hongkongi pozitívan. Európa pedig már egyöntetűen pirosba borult, s e hatás alól a BUX sem tudta kivonni magát. Az olajárakat az fektette ki, hogy a Pentagon növelni készül katonai jelenlétét a Közel-Keleten az olajszállítók elleni támadást követően, amellyel az Egyesült Államok továbbra is Iránt vádolja. Erre az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 52 dollár, míg a Brent típusú 61 dollár alá bukott. Az arany viszont vigéckedik, unciája már az 1350 dolláros szintet közelíti. A forint euróval szembeni árfolyama 322 felett ragadt, s az Equilor Befektetési Zrt. nem is vár tőle nagyobb mozgásokat a szerda esti Fed-kamatdöntő ülésig, amelyet követően a jövő hét kedden esedékes MNB-ülés lehet piacmozgató.

Egyelőre azonban még nézzük azokat az eseményeket, amelyekre kedden érdemes figyelni.

1. Durvul a kereskedelmi háború

Merthogy a Trump által kivetni szándékozott következő, 300 milliárd dollár értékű árut sújtó importvám már nemcsak a gyártó cégeket, hanem közvetlenül a fogyasztási cikkeket, így a fogyasztókat érintheti, a veszélyzónában a gyerekjátékok, a számítástechnikai eszközök és a játékkonzolok szerepelnek. Az amerikai elnök szerint a 25 százalékos vám életbe léptetése attól függ, sikerül-e megegyeznie Hszi Csin-ping-gel a június 28-29-én esedékes G20-as találkozón.

2. Üzenhet az EKB

Az uniós jegybank hétfőn kezdődött fórumának ma délelőtti szeánszán ugyanis részt vesz az elnök, Mario Draghi, s beszédet mond Luis de Guindos, Philip Lane és Mark Carney is. Bár a nagy bejelentésekre nem ilyen találkozókon szoktak sort keríteni, megesett már, hogy Draghi e fórumon tett utalásokat a várható monetáris politikai intézkedésekről.

3. Japán jegybanki intervenció?

Ezt helyezte kilátásba Haruhiko Kuroda, a jegybank elnöke mai parlamenti meghallgatásán, ha a kereskedelmi háború japán gazdaságra gyakorolt hatásait értékelve arra jutnak, hogy szükséges a beavatkozás. Ennek mikéntjéről részleteket nem árult el, mindenesetre jelzésértékű, hogy az elmúlt években bevetett nem-hagyományos eszközök nem igazán serkentették a növekedést, illetve az inflációt. A Bank of Japan csütörtökön tart kamatdöntő ülést, ahol megvitatják majd a kockázatokat, de várhatóan még nem fognak bejelentést tenni, hiszen a japán gazdaság egyelőre növekszik.

4. Éledező kriptovilág

Mindenekelőtt a Facebook ma várható bejelentése lehet érdekes a közösségi médiás cég új kriptovalutájáról, a Libráról, amelynek segítségével a Facebook felhasználói egymásnak utalhatnának, illetve fizethetnének azzal a Messengeren és a WhatsApp-on. Az új szolgáltatástól a piacon azt várják, hogy a vállalat diverzifikálni tudja az eddig jobbára a hirdetési díjakból származó bevételeit. A hírre a Facebook részvényei hétfőn több mint 4 százalékkal mentek feljebb.

Eközben újabb nagy emelkedésen van túl a Bitcoin, a kriptodeviza hétfőn a 9400 dolláros szintet is elérte, ez egy hét alatt 17 százalékos drágulás.

5. Mélyrepülésben a Lufthansa

Tegnap kiadott profitfigyelmeztetésében az egyre élesedő versenyre, a csökkenő jegyárakra, az alacsonyabb kihasználtságra és az emelkedő üzemanyagköltségekre hivatkozva a korábbi 6,5-8 százalékos sávról 5,5-6,5 százalékra csökkentette a működési eredményhányadra vonatkozó prognózisát. Ezt látva a német légitársaság részvényeinek árfolyama közel 12 százalékot zuhant, ami magával rántotta több szektortársát is, a WizzAir-papírok például 2,7 százalékkal forogtak alacsonyabban.

6. Új részvényeket bocsátott ki az Infineon

Zártkörű kibocsátás keretében a meglévő részvényeinek közel 10 százalékát kitevő, 112,8 millió darabot dobott piacra, 13,7 eurós áron. A közel 1,6 milliárd eurós bevételből a Cypress Semiconductor megvásárlását kívánja finanszírozni. Az új részvényekkel várhatóan június 24-én kezdődhet meg a kereskedés.

7. Megjött Jászai Gellért vételi ajánlat a 4iG-re

Mészáros Lőrinc üzlettársa az iKON Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel és a KZF Vagyonkezelő Kft.-vel közösen 675,78 forintot fizetne a 20 forintos névértékű papírok darabjáért – ennyi volt ugyanis a papírok 180 napos tőzsdei forgalommal súlyozott átlagára. Más kérdés, hogy nem észszerű élni a lehetőséggel, miután a 4iG-részvények hétfőn 1148 forinton zártak a Budapesti Értéktőzsdén.

8. Ma még osztalékszelvénnyel forog a Richter

Holnap viszont részvényéről már lekerül a 100,21 forintnyi nyereségrészesedés. Így aki még hozzá akar jutni ehhez, annak még ma tartania kell a papírt, illetve vásárolni. Az osztalék kifizetésére június 27-étől kerül sor.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás