Friss árfolyamok >>

Erőre kapott a forint, helyreállt az osztrák kötvényhozam

2019. február 12. 11:25:00 – Fellegi Tamás
A januári inflációs adat hírére erősödni kezdett a forint, az európai legerősebb gazdaságú országok 10 éves állampapírhozamai pedig felugrottak a pénteki zuhanás után. A BÉT-en drágul a Richter, az OTP és az Opus, miközben ellepték a vevők a német tőzsdét.

A ma megjelent inflációs adat, miszerint a maginfláció 3 százalék fölé került, várakozásokat indított el a monetáris politika szigorodására vonatkozóan, így hirtelen venni kezdték a forintot. Reggel egy euróért még 320 forintot kellett adni, majd a hír után 318,50-re módosult az ár.

Miután egyszeri, ráadásul év eleji adatról van szó, jó esély van rá, hogy a jegybank kivárja a következő adatot is, és felméri, hogy egyszeri kiugrásról van szó, vagy tartós jelenségről. A monetáris szigorítás vélhetően inkább csak az utóbbi esetben kezdődik meg komolyabb mértékben.

Az árfolyam így továbbra is a tavaly második félévi szinteknél erősebb maradt, a 320 megtámasztotta, a 321-nél húzódó erős szintet pedig nem is tesztelte, így egyelőre elhárult a veszély, hogy a hazai valuta visszagyengülne a korábbi hónapok szintjére.

Euró/forint, 5 hónap. Kitart a forinterő
Euró/forint, 5 hónap. Kitart a forinterő

Miután pénteken összeomlottak a legfejlettebb eurózónás országok kötvényhozamai, most úgy tűnik, nagyjából helyreállt a korábbi helyzet, különösen az osztrák papírok tekintetében. A 10 éves osztrák állampapír hozama különösen nagyot zuhant 0,31 százalékig, de most hirtelen visszatért 0,50 százalékra.

10 éves osztrák államkötvény hozama. Nagy ugrás a mélyből
10 éves osztrák államkötvény hozama. Nagy ugrás a mélyből

A pénteken 0,08 százalékig zuhanó német 10 éves hozam 0,12-ig kapaszkodott vissza, egyúttal a frankfurti tőzsde szárnyalásba kezdett: a DAX egy százalékkal van feljebb, 11 127 ponton. A többi európai index is erősödik, de egy százalék alatti mértékben.

Az amerikai részvénypiacok egyensúlyra találtak, lecsökkent a volatilitás, miközben az egyes részvények és az indexek sokkal magasabban vannak, mint a decemberi mélypont, ugyanakkor a korábbi emelkedő trend nem állt vissza, hisz a főbb papírok és indexek, ha kevéssel is, de a 200 napos mozgóátlag alatt vannak (piros vonal).

S&P 500 index
S&P 500 index

A BÉT-en ma az Opusnak van jó napja, 5 százalékot emelkedik 456 forintig, a legnagyobbak közül pedig a Richter 0,9, az OTP pedig 0,6 százalékot erősödik 5605 illetve 11 480 forintig.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás