Friss árfolyamok >>

Ennek már a fele sem tréfa, nagyon esnek a tőzsdék

2018. okótber 10. 19:05:00 – Eidenpenz József
A főbb részvényindexek megint jókorát estek, a hétfői emelkedés átmenetinek bizonyult. Ebből a BUX sem tudta kivonni magát, de viszonylag jól viselte a megpróbáltatásokat. Az OTP tízezer felett maradt, az euró egy forinttal drágább lett.

(Pixabay.com)
(Pixabay.com)

A tegnapi szünet után ma megint alaposan leestek a részvényárfolyamok a legfontosabb tőzsdéken. A Dow Jones ipari átlag Amerikában több mint 400 pontos, másfél százalék feletti esést is mutatott, ami a Marketwatch szerint április óta nem fordult elő. A technikai elemzők azon aggódnak, hogy az index mindjárt az 50 napos átlag alá esik. (Grafikonunkon.)

Nagyot estek a technológiai részvények, mint a Twitter, a Netflix vagy az AMD, a Nasdaq indexe 2,3 százalékos mínuszban van. Az S&P 500 is 1,6 százalékkal süllyed.

Okként megint elsősorban a magas kötvényhozamokat emlegetik, az amerikai tíz éves csak kicsivel van alacsonyabban, mint tegnap. A német hozam is lassan felfelé araszol. Az európai tőzsdéken hasonló vérfürdő volt, a német és francia index két százalék feletti, a brit 1,3 százalékos esést szenvedett el.

(Chart courtesy of stockcharts.com.)
(Chart courtesy of Stockcharts.com.)

Brexit=elvándorlás?

A Bloomberg szerint a brit gazdaság 2016 óta a legjobb negyedévét zárhatta. A brit pénzügyi szektorban viszont egy másik hír szerint a Brexittel 5000 pénzügyi munkahely szűnhet meg.

Itthon a BUX index 0,8 százalékkal esett, miközben a lengyel index háromszor ennyivel. Az OTP 0,4 százalékkal 10 150-re, a Mol 0,7 százalékkal 3020-ra süllyedt. A Richter másfél százalékos esés után 5100-on zárt, a Konzum hét százalékkal zuhant.

További árfolyamok itt láthatók

Venezuelai úton a törökök

A forint újra gyengült, az euró egy forinttal 325,60-ra emelkedett. A török pénzügyminiszter, a nagyvezér rokona, Berat Albayrak totális háborút hirdetett az infláció ellen.

Főleg a privátszektor önkéntes árcsökkentésével és energiaár-stoppal akarja leverni a pénzromlást. A török infláció 24,52 százalék volt szeptemberben az augusztusi 17,9 százalék után. A líra ma némileg erősödik, de a török részvények nagyot estek. Az egyik lap a török és venezuelai gazdasági receptben levő hasonlóságokat elemzi.

Gödörben a Sears, az olaj

A Sears állítólag csődegyezségen dolgozik a bankokkal, amit pénteken jelentenének be, a részvény 34 (!) százalékkal zuhan. Az Akorn egy szemgyógyszerét engedélyezték, a cég papírja mégis átment pluszból mínuszba. A Snap egy új automatizált szolgáltatás bejelentése nyomán is képes volt süllyedni.

A tovább emelkedő amerikai olajkészletek hatására az olaj ára nagyot esett, két százalék körül, így a WTI 73,30, a Brent 83,30 körül van. A többi árupiaci termék árfolyama is jobbára esik, pedig a dollár ezúttal gyengült.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás