Friss árfolyamok >>

Elképesztő lendülettel robog az OTP

2019. december 12. 18:25:00
A magyar bankpapír továbbra is megállíthatatlan, csütörtökön újabb történelmi rekordot állított fel. Nagy kérdés, hogy a remek fundamentális alapokkal rendelkező bank meddig képes emelkedni, a technikai elemzés mindenesetre lassan megállót jelez.

Számottevő forgalom mellett szárnyat csütörtökön az OTP részvénye, a napi adás-vétel összege jócskán meghaladta a 10 milliárdot, és közel 13 milliárd lett, ami kifejezetten jónak mondható. Az elmúlt napok emelkedése után persze már komoly meglepetésről nem beszélhetünk, hiszen a bankrészvény hétfőn és kedden is történelmi csúcsra szökött. A szerdai korrekció után pedig csütörtökön újabb ugrás következett, a részvény 3 százalékkal emelkedve 15500 forinton zárt.

Az biztos, hogy a bank idei éve vélhetőleg az eddigi legmagasabb eredménnyel kecsegtet. A kimagasló magyar növekedés mellett a régió kiegyensúlyozott gazdasági bővülése is segíti az OTP Bankot. Ez egyrészt a nemteljesítő hitelek alacsony állományában köszön vissza, másrészt a díj- és kamatbevételekben.

Ráadásul az elmúlt évek akvizíciói is lassan lezárulnak, és a konszolidált leányvállalatok számai immár az OTP eredménykimutatásában jelennek meg. A magyar pénzintézetnek az utóbbi években nagyon erős leánybanki hálózata alakult a környező, illetve a balkáni országokban. Segítette mindezt, hogy az immár két évtizedes múltra visszatekintő akvizíciós politikának köszönhetően a banknál kialakult egy hatékony struktúra, amely révén olyan pénzintézeteket illesztettek az OTP rendszerébe, amelyeket más tulajdonosok alacsonyabb hatékonysággal tudtak csak üzemeltetni.

A részvény ára igen erőteljes növekedést mutat, mint az OTP az elmúlt hetekben, hiszen október elején még 12500 alatt is járt, hogy aztán bő két hónappal később közel 3 ezer forinttal magasabbra szökjön, a csütörtöki záró értéke ugyanis 15500 forint lett. Ilyenkor óhatatlanul sokan azt találgatják, hogy hol lehet a csúcs, honnan fog lefordulni a részvény ára. Ezt értelemszerűen nehéz megjósolni, hiszen a külső környezet kifejezetten kedvező, a stabil magyar és régiós növekedés mind a további eredményjavulást támogatják. Technikai elemzés alapján ugyanakkor a 15500-as szint lehet erős ellenállás, ahonnan könnyen lehet, hogy lefordul a papír. Ha viszont szignifikáns forgalom mellett átviszi ezt, akkor újabb nagy tér nyílik a további emelkedésre.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás