Friss árfolyamok >>

Elfogyott a Plotinus levegője, hanyatlanak a németek és a franciák

2019. január 10. 10:35:00 – Fellegi Tamás
Úgy tűnik, a sokadik nap már nem tart ki a 20 százalékos emelkedés a hazai sztárpapírban. Közben új részvénnyel is indul a kereskedés az Xtend piacon. A német és a francia börzék lejtmenetbe váltottak.

Bár a világban drámai események zajlanak, mint az amerikai kormányzat szektor leállása, a brit EU-kilépés körüli teljes káosz vagy éppen a Kínát sújtó kereskedelmi háború, a nemzetközi tőzsdék megtették a már régóta érlelődő és szükséges korrekciót, miközben itthon a befektetőket a meglehetősen érdekes, mondhatnánk szokatlan helyzetű Plotinus köti le.

A cég érdekessége, hogy saját részvényeinek közel kétharmadát birtokolja, így értelemszerűen ha a tőzsdei árfolyam emelkedik, akkor ennek kétharmados arányában a cég fundamentális értéke is nő, és természetesen csökken, ha az ár esik. Ezen kívül más nem is ad érdemi fundamentális értéket a cégnek, tevékenység hiányában, igaz, hogy mostanában a nem tevékenykedő tőzsdei cégeket misztikus érdeklődés övezi.

Ennek megfelelően a Plotinus a bejelentett tulajdonosi változás óta naponta az engedélyezett limittel, 20 százalékot emelkedett, és elgondolkoztunk azon, hogy a cég meghatározó tulajdonosai vagy a menedzsment részéről teljesen ésszerű lenne a saját részvényekből az eszementté vált árakon eladni, így a cég zsebre tehetné az ajándékként jött spekulatív nyereség egy részét, és máris tartósan nőne a fundamentális érték.

Nem tudni, hogy történik-e ilyesmi, a forgalom ma sem nagy, viszont jól láthatóan megjelentek az eladási ajánlatok, a kereskedés nehezen is megy, a nagy árelmozdulások miatt állandóan aukciót tartanak. A maximális 20 százalékos emelkedés után, ahol 25 ezer forint volt az ár, most 13 százalékot esik a papír, 18 200 az árfolyam.

Plotinus. A pöttyök a limites napok, a mai fordulatot hosszú kék gyertya jelöli
Plotinus. A pöttyök a limites napok, a mai fordulatot hosszú kék gyertya jelöli


A nagyok közül a Mol egy százalékkal csökken 3180 forintig, az OTP 0,7 százalékkal 11 620 forintig, a Richter fél százalékkal 5750 forintig. Ma indul a BÉT Xtend platformján a második új részvény, a CyBERG kereskedése.

Ugyancsak közel egy százalékkal van lejjebb ma a francia index 4770 ponton, a német DAX is járt hasonló mélységben, de ebből valamit ledolgozott: 0,8 százalékkal 10 800 pontig esik.

Tegnap az amerikai indexek sok napos emelkedés után lényegében elérték az ideális korrekció szintjét, már nem túladottak, kérdés, hogy újra lefordulnak-e, és folytatódik az október óta érvényes eső trend, vagy további erősödéssel célba veszik a 200 napos mozgóátlagot. Az emelkedő trend kiújulásáról csak ennek felülmúlása esetén beszélhetnénk.

Az S&P 500 elérte a 2600 pontot, bár 2585-ön zárt, így visszatesztelte az előző, októberi és novemberi mélypontokat, és közel került a 2630 pont körül lévő korábbi támasz-zónához, ami most ellenállásként funkcionál.

S&P 500, megszűnt a túladottság
S&P 500, megszűnt a túladottság

A Nasdaq Composit már el is érte ezt a szintet kevéssel 7000 pont alatt, és eljutott az 50 napos mozgóátlag közelébe, elsőre az lesz döntő, hogy mit kezd ezzel a szinttel.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite


Az olajárban is megvolt a hatalmas 3 hónapos zuhanás elvárt és indokolt korrekciója: a 87-ről 50 pontig zuhanó Brent visszakapaszkodott 60 dollárig, a WTI a 77-ről 41 dollárig történő szakadás után 52 dollárig jött fel.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás