Friss árfolyamok >>

Elesett a 325 – öt kihagyhatatlan hír a mai tőzsdenaphoz

2019. július 9. 11:39:00 – Eidenpenz József
Uborkaszezon? Egy frászt, záporoznak a fontos hírek. A magyar inflációs adat, az amerikai vállalati hírek vagy a Fed-elnök közelgő beszéde mind piacbefolyásoló erővel bírnak. A forint szép csendben átlépett egy fontos szintet. A tőzsdék esnek.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

A hétfői rossz hangulat kedden is kitart, szinte minden index pirosban van ma reggel a tőzsdéken. Ázsiában állítólag a Japán és Dél-Korea közötti feszültség az oka ennek, miközben ugyanezt tegnap még az amerikai kamatokkal kapcsolatos várakozásokkal magyarázták. (Az amerikai kamatcsökkentés valószínűsége pénteken a friss foglalkoztatási adatok nyomán csökkent.)

A forint gyengül a mai magyar inflációs adat után, az euró ára átlépte a 325-ös szintet. (Most 325,35.) A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,7 százalékos mínuszban van, az OTP, a Mol és a Richter árfolyama egyaránt mérsékelten süllyed. Az Opus két százalékkal esik.

További árfolyamok itt láthatók

1. Ió, ció, dezinfláció

Magyarországon az előző havi 3,9 százalékról 3,4 százalékra csökkent a pénzromlás üteme. Jön a dezinfláció - írja az Erste Befektetési Reggeli hírlevele a mai adat kapcsán.

“A várakozásoknál hamarabb megjelent a dezinfláció, ami 4 százalékról 3,8 százalékra csökkenő maginflációban is megmutatkozik. Valószínűleg az adószűrt maginfláció, amelyet a nap folyamán később láthatunk, szintén csökkent. Ez a jegybank várakozó álláspontját igazolja, és növeli a valószínűséget, hogy a közeljövőben nem lesz szigorítás. Ez pedig gyengítően hat a forint árfolyamára” – írta a brókercég.

(Grafikon: Tradingview.com)
(Grafikon: Tradingview.com)
Egy másik reggeli hírlevélben ezt írják: “Ma reggelre már a 325 forintos technikai szint közelébe ért az EUR/HUF árfolyam. Ha elesne az a szint, akkor egészen 327,5 forintig nyílna meg az út a további forintgyengülés előtt.” Jelentjük, elesett, az euró ára kissé 325 fölé ment.

2. Vállalatok és medvék

A gyorsjelentési szezon még nem kezdődött el, de néhány vállalat már közöl előzetes számokat. Ma ezek nem éppen jók. Profitfigyelmeztetést tett közzé a BASF SE, majd a Danske Bank.

A Bloomberg azt írja, hogy a “Wall Street” már régen, sőt még soha nem volt ilyen pesszimista az Apple árfolyamával kapcsolatban. Az 1998-as tőzsdei bevezetés óta nem volt ennyi eladást javasoló elemző, mint most. Igaz, ez mindössze öt elemzőt jelent, de ezek mind 2019-ben lettek “medvék”. (A medve a tartós tőzsdei áresések, a bika az emelkedések szimbóluma.) Az Apple a hónap végén teszi közzé gyorsjelentését.

3. Rossz hír Németországból

Az Ifo kutatóintézet előrejelzése szerint a részmunkaidős foglalkoztatottak száma erősen meg fog nőni a közeljövőben Németországban. Ez nem túl jó jel a konjunktúrára nézve, legalábbis a Teleboerse.de (N-Tv.de) szerint.

4. Powell beszélni fog

Jerome Powell Fed-elnök az USA kongresszusa előtt fog részt venni egy szokásos, fél évente esedékes meghallgatáson szerdán és csütörtökön. A piacok nyilván minden szavát inni fogják, arra próbálnak majd következtetni belőle, hogy milyen lesz a kamatpálya.

A november-decemberi tőzsdei korrekciót az fordította meg, hogy a Fed bejelentette: a kamatemelési ciklust felfüggeszti. Sőt, most már a kamatcsökkentés is reális alternatíva. (Általában a csökkentés jó, az emelés rossz a tőzsdéknek.)

5. Mi van a kereskedelmi háborúval?

Az utóbbi több mint egy évben a “vámháború” vagy “kereskedelmi háború” nagyban befolyásolta a tőzsdéket, alig telhet el nap ennek említése nélkül. Az Investing.com mai megfogalmazása szerint a héten ugyan újra felvehetik a tárgyalások fonalát az amerikai és kínai felek, de “egy év után kevés jele van annak, hogy az eltérő álláspontok közeledtek volna egymáshoz”.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás