Friss árfolyamok >>

Egy ábra, ami hűen tükrözi, hogy zavarodott meg a Tesla-főnök

2018. okótber 8. 06:07:00 – Fellegi Tamás
Elon Musk, a Tesla és más vállalkozások zseniális megalkotója az elmúlt két hónapban különösen viselkedik, melyet egy bűncselekmény elkövetésével kezdett. Ezt viszonylag kevéssel megúszta, de nem tud rajta túllépni, és közben mintha nem törődne vele, mennyi kárt okoz vele cégének és részvényeseinek.

Amikor Elon Musk épp két hónapja egészen fura Twitter-üzeneteket kezdett kibocsátani a tőzsdei kereskedés ideje alatt, gyakorlott tőzsdések számára azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy tőkepiaci csalást követ el, melyet Amerikában igen szigorúan büntetnek, akár börtön is járhat érte. A részvény 340 dolláron forgott, amikor világgá kürtölt egy teljesen irreális tervet arról, hogy 420 dolláros áron kivezeti a papírt a tőzsdéről.

Beugratás

Az ár fel is ugrott 370-ig, majd 360 és 370 között ingadozott. Aki elhitte az irreális tervet, az vásárolt a biztos nyereség reményében, de azok is vettek, akik nem hitték el, de bíztak benne, hogy sokan elhiszik, akik kevesebb információval rendelkeznek. A shortosok is figyelni kezdték az eseményeket, akik a papír esésére játszva nyitottak pozíciókat (leegyszerűsítve: kölcsönkért részvényt eladtak). Aki viszont a részvényesek közül átlátta a helyzetet, remek eladási lehetőséget látott, kiszállt, megköszönte Musknak a trükköt, és zsebre vágta a pénzt.

A tőzsde aztán nagyjából egy óra múlva megunta ezt a lehetetlen helyzetet - pláne hogy Musk tovább randalírozott a Twitteren - és felfüggesztették a részvényt. Amikor úgy ítélték meg, hogy már mindenkihez eljuthattak a hírek, újra megnyitották a kereskedést, és ekkor rövid időre 385 dollár fölé ugrott az ár: mindenki egyszerre vett, aki a felfüggesztés alatt tudta meg a dolgot, és elhitte a Tesla-főnök állításait. Ezzel véget is ért a rali, amint a grafikonon látszik, 6 kereskedési nappal később már lejjebb volt az árfolyam, mint a hiszti kezdete előtt, majd először 290 dollárig, utána egy felpattanás után 250 dollár alá zuhant az ár.

Tesla
Tesla

Alkalmi vétel

Ekkorra vált mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy az egész egy blöff volt. Maga Elon Musk is bejelentette, hogy lefújja az akciót. 250 dollárnál azonban már túl sok volt az esés, 90 dollárral, azaz közel 30 százalékkal az események előtti ár alatt vonzónak tűnt a papír. Meg is érkeztek a heves vételek, a grafikonon egy elhagyott gyermek alakzat keletkezett (amikor az előző és a következő napi legalacsonyabb ár magasabb, mint az aznapi legmagasabb) szeptember 7-én.

Innen a papír visszakapaszkodott 310 dollárig, és még az a hír is csak egy napos esést okozott, hogy valóban vádat emelhet ellene az amerikai felügyelet a cselekmény miatt. Ugyanakkor úgy tűnik, a világ egyik legzseniálisabbnak tartott vállalkozóját nem akarták túlzottan büntetni, ezért megegyezést ajánlottak neki, vádalkut kötöttek volna vele.

Újabb trükkök?

Ezt ő először harsányan elutasította - másnap le is zuhant 15 százalékkal az árfolyam - majd a tőzsdezárás után mégis elfogadta, így a következő nap vissza is emelkedett az ár, létrehozva a grafikonon a második, sokkal elhagyottabb gyermeket. Egyúttal tekinthetjük úgy is, hogy szándékos volt a viselkedése, remek árfolyam befolyásolás történt ismét.

Nos, mindezek után végre lezárulhatott volna az ügy, a részvény azonban lefordult a 200 napos mozgóátlagról (piros vonal) és kiadós esésbe kezdett. Lehet, hogy Musk elérte célját, kevés shortos maradt, így megszűnt az általuk folyamatosan biztosított vételi nyomás (nem esett trendszerűen az ár, ezért zárták pozícióikat). Nem tudni, végül miért vadult meg ismét a Tesla-főnök, de ismét előkapta a Twittert, és gyalázni kezdte a felügyeletet. Kerekedett is egy negyedik napi, méretes, 7 százalékos esés, a papír újra, immár harmadszor közelíti a 250 dolláros szintet, amely így támasszá alakult.

Kritikus szint

Ha ez a támasz letörik, akkor Musk remek munkát végzett, hisz ez azt jelezné, hogy felszámolta a short pozíciókat, megszűnt az a felhajtóerő, ami éveken át extrém árazási szintekre nyomta fel a papírt. Azt nem tudni, miért utálja Musk a shortosokat, hiszen szívességet tettek neki, nélkülük sosem járt volna ilyen magasan a papír, így nehezebben finanszírozhatta volna cégét a veszteséges működés sok éve alatt.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás