Friss árfolyamok >>

Eddig csak életében kétszer volt ennyire gyenge a forint

2018. június 11. 19:08:00 – Eidenpenz József
Az euró új éves csúcsa 321,89 forint, csak pár alkalommal volt eddig ennyire magasan az árfolyam. Az európai indexek száguldottak, de a BUX kissé esett, ahogy a lengyel párja is. A holnapi Trump-Kim találkozó és az olaszok pozitívabb hangneme derítették ma jókedvre a tőzsdéket.

Eléggé hamar napirendre tértek a tőzsdék afelett, hogy Donald Trump amerikai elnök csúnyán bevágta maga után az ajtót a kanadai G7 csúcs után. Már reggel Japánban is emelkedett az index, az európai tőzsdék pedig vastag pluszokkal zártak.

Európában a boldogság fő oka, hogy Giovanni Tria új olasz pénzügyminiszter pozitívan nyilatkozott az idei és jövő évi adósságkezeléssel kapcsolatban, és szeptemberben új tervek készítését tervezi. Európa egyik legnagyobb veszélye jelenleg, hogy az olasz adósság kezelhetetlenné válik.

Az olasz index így 3,4 százalékkal lőtt ki ma, a kötvényhozam is nagyot esett. A német DAX 0,6, a francia CAC 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,7 százalékkal ment fel. Az amerikai részvénypiacon is optimizmus uralkodik, az S&P 500 0,4, a Nasdaq Composite 0,5, a Dow Jones ipari 0,2 százalékos pluszban volt fél hétkor.

Két pánikban volt ilyen a forint

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal esett, de a régiónkkal együtt. A lengyel tőzsde ugyanis valamivel jobban süllyedt, a török líra is megint szakad.

Nagyot esett a forint, az euró most 321,60, majdnem két forinttal szállt el. A napi, egyben éves maximum 321,89 forint eurónként. Ennél pár fillérrel feljebb utoljára 2016 júniusában volt az árfolyam, 322,32-ig ment. (A Brexit kapcsán.) Az előtt 2015 januárjában, a svájcifrank-pánik idején ment el 326,88-ig az Investing.com adatai szerint. A 2009 márciusi csúcs csak 318,20 volt.

A BUX-ot az OTP húzta le, 0,8 százalékkal esett 10 100 forintra. A Mol is esett, 0,3 százalékkal 2780-ra. A Richter 0,6 százalékkal 5545-re erősödött. A vesztesek közé tartozott az Opus és az Appeninn is.

További árfolyamok itt láthatók

Mozgalmas hetünk lesz

Holnap hajnalban a Trump-Kim Dzsong Un találkozóról várhatók hírek, a tőzsdék mai emelkedése alighanem ennek is köszönhető. Szerdán amerikai, csütörtökön Eurózónás, pénteken japán kamatdöntő ülés lesz. Mindezt még néhány makroadat is megspékeli majd, így a hét hátralevő része érdekesnek ígérkezik.

A bitcoin a hétvégén nagyot esett, mintegy 13 százalékot, de éves mélypontját nem érte el. Most kissé feljebb van, 6733 dollár. (Erről délután itt írtunk.)

A Tesla tovább száguldott, megint 3-4 százalékos pluszban van.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás