Friss árfolyamok >>

Duplázni is lehetett a tőzsdén, pedig gyenge félév volt

2018. július 3. 16:20:00 – Fellegi Tamás
Az előző évek szakadatlan szárnyalása után a Budapesti Értéktőzsde megtorpant és visszaesett az első félévben, legalábbis a legtöbb részvény szintjén, köztük a négy húzópapírral. Volt azonban olyan részvény is, ami szárnyalt a félév során, leginkább még a tavalyi Mészáros-őrület nyomában.

Míg előző két évben a pesti börze páratlan szárnyalást tudott maga mögött, idén megjött a korrekció, amiről persze még nem tudhatjuk, hogy trendfordulóvá érik-e, olyan sokat még nem estünk. Hogy pontosítsunk: az év első heteiben még emelkedés zajlott, majd következett a csúcs, és onnan az ereszkedés a félév végéig.

Korrekció

Maga a BUX, amely a korábbiakban áttörte a 30 ezer pontos, még 2007-ben elért csúcsot, a tavalyi évet 39 380 ponton zárta, majd 41 ezer pontig emelkedett, onnan viszont a félév végére 36 130 pontra ereszkedett, ami a félév egészére 8,25 százalékos csökkenés, a tetőhöz képest viszont 12. Ez önmagában még csak korrekció, medvepiacról 20 százalék fölött szoktak beszélni, bár ez a folyamat jellegétől és időbeli alakulásától is függ.

Mol és OTP

Nézzük, mit tudott a négy nagy, blues chipnek nevezett részvény. A Mol 3005 forinton zárta a múlt évet, 2722 forinton az idei első félévet, ez 9,4 százalékos csökkenés, igaz, közben osztalékot is fizetett, így a tényleges veszteség ennél kisebb a részvényesek számára. Az OTP esetében a számok 10 720 és 10 210 forint, ami 4,75 százalékos csökkenés, de egyrészt itt is volt osztalék, másrészt a papír a félév első részében 11 700 forinton is járt.

Richter

A Richter lett leggyengébben teljesítő a nagyok között: 6780 volt év végén, 5150 most a félév végén. Ez 24 százalékos gyengülés, aminek fő oka a cég egyik fő terméke körül kialakult probléma okozta bevételkiesés, de technikailag is indokolt volt a visszaesés, miután a részvény korábban áttörte az 5000 forintos örök tetőt, de nem következett igazán nagy rali utána, pedig sokan bevásároltak, miután hittek benne. Most újra az 5000 forint, a régi tető támasztja a papírt.

Telekom és Waberer's

A Telekom sem maradt ki a gyengülésből: a 2017-et 458 forinton záró papír 402-ig esett vissza. Ez 12 százalék, de az osztalék itt is árnyalja a képet. A viszonylag nagyobb papírok közül még a Waberer's esett, mégpedig meglepően sokat: 4700-ról 3400 forintra, ami 27,6 százalék. Az 5000 forinton kibocsátott papír ezzel eddig nem lett egy sikertörténet, igaz, a befektetők figyelmét sokkal inkább az úgynevezett Mészáros-papírok, és a nyomukban szárnyaló kispapírok kötötték le.

A nyertesek

A Mészáros-csoport tavaly az égig szárnyaló részvényei, az Opus, a Konzum és az Appeninn most alig mozdultak, csak a választások után ugrottak egy nagyot, de azóta ezt a ralit már visszaadták. Úgy tűnik, piacuk lecsendesedett, kialakult, a maguk módján érett cégek lettek. Ami viszont nagyot ment, az a most frissen Mészáros-papírrá alakuló 4iG, a papír a félév során 2050-ről 3480 forintig emelkedett, ami 70 százalék. Ezzel a harmadik helyet nyerte el a legjobban teljesítők között, őt egy még kisebb papír, az Őrmester előzte meg 90 százalékkal (1010-ről 1920 forintig). Az első helyezett viszont a tőzsdén elkülönített kategóriában, azaz elvileg a szégyenpadon tartózkodó papír lett: az Est Média, amely 55-ről 126 forintra emelkedett a félév során.

Összességében végül azok kereshettek a félév során a börzén, nem is kicsit, akik ügyesen halászgattak a kispapírok között. Volt ezek között sok, amelyik már visszafelé tartott a tavalyi nagy őrület után, így gondosnak kellett lenni a kiválasztásnál ás a pozíciók kezelésénél. Akik a nagy papírokban hittek, és megtartották azokat, csak átmenetileg őrülhettek a félév elején.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás