Friss árfolyamok >>

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

2019. szeptember 17. 16:58:00 – Csabai Károly
Több mint 6 százalékot estek ugyanis az olajárak kedden arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia kitermelése jóval gyorsabban fog visszaállni a normális szintekre, mint azt a szombati attak okozta sokkot követően a piac gondolta. Ez azt jelenti, hogy a hétfő estig végbement 20 százalék közeli hétfői drágulás negyede már visszajött. Kérdés, ezek után tényleg emeli-e a Mol péntektől a benzinárakat.

Olajfúrótorony a fjordban
Olajfúrótorony a fjordban

Hullámvasútoznak a világpiaci kőolajárak. A Saudi Aramcot szombaton ért dróntámadás hatására az északi-tengeri Brent típus jegyzése 19,5 százalékkal, hordónként 71,95 dollárra száguldott – ez minden idők legnagyobb áremelkedése volt. Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) „csak” 2008 óta nem drágult ekkorát, több mint 12 százalékot, mint tegnap.

S a sebtében elkészített hétfői elemzések máris további áremelkedést vizionáltak. Mondván, az 3-5 dolláros lehet, amennyiben a dróntámadás okozta napi 5,7 millió hordós kiesést egy hét alatt sikerül pótolni, de akár 14 dollárral magasabbak lehetnek az olajjegyzések, ha a normalizálódás tovább, akár 6 hétig is elhúzódna. Sőt egyesek már a 100 dolláros szint elérését sem tartották elképzelhetetlennek.

Ám kedden nemhogy még feljebb indultak az árfolyamok, hanem éppen ellenkezőleg, meredeken csökkentek. Több mint 6 százalékkal, a Brent ára 65, míg a WTI-é 60 dollár alá esett. Amiatt, hogy a Reuters hírügynökség szaúdi forrásokra hivatkozva azt kürtölte világgá, a közel-keleti ország olajkitermelése a vártnál jóval gyorsabban normalizálódhat. Eszerint ugyanis a szaúdiak gyakorlatilag már az 5,7 millió hordós kiesés 70 százalékát visszahozták, így már csak mintegy 30 százalékkal maradhat el a napi termelés a szokásos üzletmenettől, két-három héten belül azonban ismét a teljes kapacitással üzemelhetnek.

Kérdés, ezek után mit lép majd a Mol. A holtankoljak.hu hétfőn még a benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal pénteki áremelését vetítette előre, amiatt, hogy a dróntámadás miatt kilőtt a Brent típusú olaj ára.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás