Friss árfolyamok >>

Az olasz öröm ellenére a mélyben ragadt a forint

2018. június 11. 11:03:00 – Fellegi Tamás
Emelkedik Milánó és a főbb európai tőzsdék, miután az olasz gazdasági miniszter jelezte: marad az euró és a költségvetési fegyelem. Gyengül azonban a BUX, valamint a lengyel és balti tőzsdék is. Kétéves mélyponton a forint, esik az OTP, emelkedik a Richter.

Véget ért a demagógia: az olasz kormány végre megkezdi működését, és miután pontosan tudják, hogy nincs más alternatíva, mint az euró megtartása és a további eladósodás megkerülése, ennek most hangot is adott a gazdasági miniszter.

A piacok persze örömmel konstatálják ezt a tényt, a milánói tőzsde feljebb is került két százalékkal, az olasz 10 éves államkötvény hozama pedig visszaesett 3 százalék alá. Egyúttal a görög, az olasz és a spanyol kötvényhozamok is csökkentek: a befektetők visszatérnek ezekhez a magasabb hozamú papírokhoz. Az elmúlt hetekben menedéknek tekintett francia, osztrák és belga kötvényeket pedig eladják: ezek hozama közelíti az egy százalékot.

A nagyobb európai tőzsdék is emelkednek, de térségünkbe nem tért vissza a befektetői bizalom: a részvények esnek, a valuták gyengék. A forint ismét 320 az euróhoz képest, vagyis két éves mélypontja körül van.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

A BUX vesztesége mérsékelt, csak 0,2 százalék, az OTP azonban egy százalékkal esik 10 060 forintig. A Mol és a Telekom alig mozdulnak, a Richter viszont 0,6 százalékkal emelkedik 5545 forintig.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás