Friss árfolyamok >>

Az év befektetései? Már a negyedik nemesfém is szárnyakat kapott

2019. szeptember 5. 06:06:06 – Eidenpenz József
Május végén az arany, júliusban az ezüst, a múlt héten a platina árfolyama ugrott meg, miközben a palládium is magas szinten tartózkodik. Egy év alatt 29-36 százalékot emelkedett a főbb nemesfémek ára, miközben a dollár is sokat drágult. Még sohasem volt közel ilyen drága sem az arany forintban. Számos oka van ennek.

Platinatömbök
Platinatömbök

Az arany határidős ára szerda késő délután épp stagnált ugyan, de így is 1556 dolláron, hat éves csúcsán volt. Az ezüst újabb 1,1 százalékkal 19,45-re emelkedett, ez majdnem három éves rekord. A platina pedig több mint három százalékkal ugrott 987 dollár közelébe, ez is 2018 februárja óta nem látott szint.

Forintban sokkal látványosabb a helyzet: sohasem került még 461 ezer forintba egyetlen troy uncia (mintegy 31,1 gramm) arany. Bár az arany ára dollárban még húsz százalékkal a 2011-es történelmi csúcs – mintegy 1911 dollár – alatt van, a dollár/forint jóval magasabb, mint akkoriban. (Most 300 forint közelében van egy dollár, akkor 200 körül volt.)

Először, még májusban az arany, júliusban az ezüst indult meg. A platina pedig csak múlt héten indult meg igazán, de akkor nagyon nagy lendülettel. Azóta napi 3-4 százalékot is képes haladni. (Az első ábrán piros nyíllal jelöltük a három fordulópontot. Az arany a narancs, az ezüst a szürke, a platina a kék vonal.)

A főbb nemesfémek egy éves árváltozása, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)
A főbb nemesfémek egy éves árváltozása, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)

Biztonságos menedékek

Az arany így az utóbbi egy évben már 29, az ezüst 36, a platina 25 százalékkal emelkedett. De miért emelkednek a nemesfémek, és főleg, folytatódhat-e ez még? Ha rövid távú kiváltó okot keresünk, akkor tegnap éppen az ISM amerikai gyáripari beszerzési menedzserindexe növelte a recessziós félelmeket.

De itt több hetes vagy több hónapos folyamatokról van szó, amelyek feltehetően folytatódnak, ha a főbb okok továbbra is fennállnak. Biztonságos menedékeket keresnek a befektetők. Ez talán a leggyakoribb magyarázat, amivel találkozni lehet, arról, hogy miért vannak kirobbanó formában az utóbbi hónapokban a nemesfémek.

A főbb nemesfémek tíz éves árváltozása, forintban (Grafikon: Tradingview.com)
A főbb nemesfémek tíz éves árváltozása, forintban (Grafikon: Tradingview.com)

Kamatsivatagban oázis

De azért van itt még sok más ok is. Sőt olyanok is, amelyek az emelkedés ellen szólnak.Legalább ilyen fontos lehet, hogy a világ legtöbb országában alig van kamat, sőt sok kamatozó eszköz, kötvény hozadéka negatív.

Miközben infláció márpedig van. Ha például a német mínusz 0,7 százalékos tíz éves kötvényhozamhoz hozzáadjuk az inflációt, már évi két százalékos veszteség felett járunk. Ha a folyamatok változatlanok maradnak, tíz év alatt egy ilyen befektetés elveszítené reálértékének mintegy ötödét (húsz százalékát), vagy még többet.

Így aztán sokan keresnek olyan eszközt, amiről legalábbis valószínűsíteni lehet, hogy az infláció ellen menedéket nyújt. De számos más tényezőt említ a tőzsdei sajtó, szedjük össze ezeket címszavakban:

A nemesfémárak emelkedése mellett szól:

– Általános félelem a recessziótól, gazdasági vagy pénzügyi válságtól

– A korábbi adósságválságot egyre nagyobb eladósodottsággal orvosolják

– Alacsony vagy mínuszos kamatok, súlyosan negatív reálkamatok

– A részvénypiacok túlértékeltsége, megtorpanása, erősebb ingadozásai (volatilitás)

– A jegybankok nagy értékben vásárolnak aranyat (még az MNB is vett tavaly)

– Geopolitikai feszültségek, például Irán, Észak-Korea

– Ázsia felemelkedése, erős kereslete, a feltörekvő országok középosztályainak gazdagodása (“elefántgörbe”)

– A régóta erős dollár fordulhat, korrigálhat – kicsit a dollárra is lehet spekulálni a nemesfémeken keresztül

– Kínálati korlátok vannak, a kitermelés nehezen növelhető, alig vannak új lelőhelyek, a bányászat költségei emelkedhetnek

A nemesfémárak emelkedése ellen szól:

– Erős a dollár (nem szokott jót tenni az árupiacoknak)

– A részvénypiacok csúcsközelben vannak, az osztalékhozamok versenyképesek (ha nem lesz recesszió)

– Nincs recesszió, sőt talán közvetlen recessziós veszély sem

– A kereskedelmi viták megoldódhatnak az amerikai választások előtt

– Ha nagyobb tőzsdei pánik vagy recesszió lesz, a Fed valószínűleg közbelép (bár ez alacsonyabb kamatokon vagy pénzbőségen keresztül ezzel egyben jót is tehet az aranynak, ezüstnek)

- Némileg kimentek a divatból a nemesfémek, a fiatalok inkább kriptodevizát vesznek

A főbb nemesfémek 13 éves árváltozása, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)
A főbb nemesfémek 13 éves árváltozása, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)

A platina még mindig lemaradó

Érdekes, hogy hosszú távon, 2016 májusa óta, amióta csak ki tudtuk rajzolni, a platina árfolyama még mindig 21 százalékos mínuszban van. Eközben az ezüst 44, az arany 140 százalékot emelkedett dollárban (harmadik ábra). Mivel jelentős mértékben ipari fémről van szó, ebben a dízelbotrány hatása is benne van.

A platinát inkább a dízelmotorok, a palládiumot inkább a benzines járművek katalizátoraiban használják. Így nem sokkal az emlékezetes Volkswagen-botrány kirobbanása (2015 szeptembere) után a kettő közötti olló tágulni kezdett. A platina esett vagy stagnált, a palládium pedig hatalmasat ugrott.

A palládium nagy ugrása

Ma a palládium az aranyat is túlszárnyalva 170 százalékos pluszban van 2015 szeptemberhez képest, vagyis két és fél-háromszoros az ára. (Utolsó ábra, a palládium zölddel.) Bár az utóbbi hónapokban két gyors visszaesést is elszenvedett, most is közel van mindenkori csúcsához. Ennek árfolyamát azonban szinte csak az autóiparral, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátások mozgathatják.

Palládium, platina és arany a dízelbotrány kipattanása óta, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)
Palládium, platina és arany a dízelbotrány kipattanása óta, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)

Mindkét katalizátor-kellékre leselkedik persze az elektromos autók elterjedésének réme. De a játszma hosszú távon még nincs teljesen lejátszva.

Nemesfémeket az akkumulátorba?

Egy augusztus közepi hír szerint a világ vezető palládium– és platina-termelője, az Anglo American Platinum Ltd. olyan akkumulátorok fejlesztésével foglalkozik, amelyekben a kobalt és a nikkel helyett a platina-csoportba tartozó fémeket használnának fel. (Platina, ozmium, irídium, palládium, ródium, ruténium.)

Ez sok milliárd dolláros keresletet jelenthetne ezen nemesfémek számára. Kérdés, lehet-e ilyen akkukat megfelelő költségek mellett, gazdaságosan előállítani.

(Korábbi cikkünk a témában: Ideje ezüsttel bővíteni a családi vagyont?)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás