Friss árfolyamok >>

A második negyedéves gyorsjelentési szezon indulása a fő fogás a heti befektetői menüben

2019. július 15. 11:10:00 – Csabai Károly
Az örökzöld téma, azaz az amerikai-kínai kereskedelmi viszály mellett kétségtelenül ez a július harmadik hetében várható legfontosabb fejlemény. Amelyet ugyanakkor más események is színezhetnek, külföldön a július 25-ei (EKB) és 31-ei (Fed) kamatcsökkentési várakozások, idehaza pedig például, hogy a 4iG mellett egy újabb, a Budapesti Értéktőzsdén szereplő informatikai cég, az OTT-One rukkolhat elő egy nagy bejelentéssel.

Rekorddöntögetéssel zárták az amerikai részvényindexek az előző hetet, így nem csoda, hogy a hétfőt a vezető ázsiai tőzsdék – a ma zárva tartó japán kivételével – és az európaiak, köztük a BUX-szal, szintén emelkedéssel kezdték. Az arany árfolyama a Fed-elnök számára kedvező, a kamatcsökkentést valószínűsítő nyilatkozata után erősödött, unciája 1414 dolláron cserélt gazdát. Az olajárak a múlt heti emelkedés után kicsit megpihentek, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 60, míg a Brent típusú 66,6 dollár körül stagnál. A Bitcoin viszont nagyot esett, hétfő reggel már éppen, hogy többet ért 10 ezer dollárnál, amiben közrejátszhatott Donald Trump nem éppen támogató kijelentése a kriptodevizákról. A forint euróval szembeni árfolyama továbbra is a 326-os szinthez van közelebb, s középtávon az Equilor Befektetési Zrt. továbbra is gyengülést vár tőle. Most azonban egyelőre még azt nézzük meg, mi várható rövid távon, azaz e héten.

1. Indul a gyorsjelentési szezon

Méghozzá az amerikai nagybankok eredményközléseivel. Ma délután a Citigroup, holnap pedig a Goldman Sachs, a J. P. Mogan és a Wells Fargo számol be az április-június közötti gazdálkodásáról, majd szép sorban jön a többi tengerentúli pénzintézet. Ugyanakkor a technológiai szektor is megvillan, egyebek mellett a Netflix, a Microsoft és az IBM, Németországban pedig az SAP ad eligazodási pontokat a befektetőknek.

2. Vegyes hírek a német tőzsdei cégektől

Kezdjük a rosszakkal. Ketten is, a BASF és a Daimler is csökkentették az éves eredmény-előrejelzésüket, amit a befektetők 3,7, illetve közel 5 százalékos eséssel „díjaztak”. Jó hír érkezett viszont a Volkswagentől, a német autógyártó eladásai júniusban 1,6 százalékkal emelkedtek, főleg Kínában volt nagy a növekedés. Emellett a cég bejelentette, hogy több területen is együttműködik a Forddal, közösen fejlesztenek majd önvezető technológiákat, valamint a Ford az európai elektromos modelljeihez a Volkswagen elektromos platformját fogja használni. Ennek eshetőségére mindkét társaság papírja drágult.

3. Most Kína keménykedik

Merthogy szankciókat jelentett be az amerikai fegyvergyártók ellen, miután Tajvan fegyvereket rendelt az Egyesült Államoktól, amit Peking a szuverenitása megsértéseként értékelt. Kérdés, a kínai fellépés menyire veti vissza a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokban az elmúlt hetekben elindult enyhülést.

4. Mégsem jöhet össze az év üzlete

A brüsszeli tőzsdén jegyzett AB InBev ugyanis ma reggel bejelentette, hogy visszavonja az ázsiai leányának tőzsdére vezetését, miután nem volt elég kereslet az új papírokra. A sörgyártó cég közel 10 milliárd dollár értékben kívánt új tőkét bevonni az ázsiai részvénykibocsátás során, amelyet ázsiai terjeszkedésére és hitelállományának csökkentésére kívánt fordítani. Most eszközei értékesítésére kényszerülhet, de a vezetőség nem zárja ki, hogy később újabb IPO-val próbálkozik.

5. Digitális adók

A francia törvényhozás már csütörtökön elfogadta a technológiai óriások helyi bevételeire kivetendő 3 százalékos „digitális adót”, amely egyebek mellett az Amazont, a Facebookot és a Google-t is sújtja. Érdekes, hogy míg a Facebook és az Amazon részvényeinek árfolyama logikusan reagált, azaz valamelyest csökkent, addig a Google-é emelkedett.

Néhány órával a franciák után a brit kormány is előrukkolt az internetóriások megadóztatásáról szóló törvénytervezetével, amely elfogadása esetén az érintett vállalatokat árbevételük 2 százalékának megfelelő adó fizetésére köteleznék 2020 áprilisától.

Sem Párizs, sem London nem törődött azzal, hogy az adók kivetése esetére Donald Trump büntetővámokkal fenyegette meg a két országot, miután azokat az amerikai cégekre nézve diszkriminatívnak tartják.

6. Piacbefolyásoló bejelentésre készül az OTT-One

Ezt közölte a múlt hét pénteken piaczárást követően, ezért részvényei kereskedését ma egész napra felfüggesztették.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás