Friss árfolyamok >>

337,4: új történelmi mélyponton a forint euróárfolyama

2020. január 23. 11:29:00 – Csabai Károly
Az okok nem újkeletűek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendkívül laza monetáris politikája miatt a befektetők nem keresik a hazai fizetőeszközt, amikor pénzeiket próbálják biztonságosabb eszközökbe tenni az olyan vészjósló fejlemények miatt, mint például a Kínából terjedő koronavírus. Ez utóbbi hat ki most elsősorban a pénz- és tőkepiacokra, emellett eltörpül a mai EKB-kamatdöntés, illetve a folytatódó gyorsjelentési szezon.

Kezdjük a számunkra legfontosabbal: a forint az euróval szemben 337,4-es szinten új történelmi mélypontra zuhant. Erről a Reuters megkérdezte az MNB-t, de az nem kívánt kommentálni, ami következetes magatartás, lévén, hogy eddig már sokszor kifejtette, hogy nincs árfolyamcélja, alapvetően az infláció határozza meg a lépéseit.

Mindenesetre a Société Generale már a 350 forintos euróárfolyamot sem tartja elképzelhetetlennek, ami felgyorsíthatja a forinteladásokat, ennek következtében az önbeteljesítő jóslat valóra válhat.

A külföldi piacok közül az európai tőzsdéket enyhe negatív hangulat jellemezte szerdán, ami átragadt a tengerentúlra is, az amerikai börzék közül az S&P 500 és a Dow Jones is az előző napi záróértékén fejezte be a napot, csak a Nasdaq emelkedett, de az is mindössze 0,1 százalékkal. A ma elsőként kinyitott ázsiai piacok a koronavírus terjedése miatt jelentős mínuszokat halmoztak fel, a leginkább érintett Kína sanghaji börzéjének barométere közel 3 százalékost. Emiatt az európai indexek is fél százalék körüli csökkenéssel indították a napot, s a határidős jegyzések alapján ugyanez vár az amerikaiakra is.

Érdekes, hogy az effajta helyzetekből menedékeszköz-szerepe miatt általában profitáló arany is gyengült, ami azonban inkább a mai EKB-döntés miatti kivárásnak tudható be. Az olajárakat viszont már egyértelműen a koronavírus nyomta le, másfél százalék körüli mínuszuk mögött a kereslet emiatti csökkenése állhat.

Lássuk részletesebben, mi befolyásolhatja ma a pénz- és tőkepiacok mozgását.

Terjed a koronavírus

A kínai Hupej tartományban már 17 halálos áldozata van a járványnak, a fertőzöttek számát 570 körülire teszik, de ez egy reggeli adat, ami tovább emelkedhet. Az európai befektetőket már azok az előrejelzések nyomasztják, melyek szerint a vírus az öreg kontinensen is hamarosan megjelenik. A helyzetet jelentősen súlyosbítja, hogy Kínában most kezdőik a Holdújév, amikor rengeteg ember kel útra, ezzel kedvező körülményeket biztosítva a továbbterjedésnek – figyelmeztet a KBC Equitas elemzése.

Zöld jelzés a Brexitnek

A brit parlament ugyanis áldását adta az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépésének törvénytervezetére, amellyel megnyílt az út azelőtt, hogy a britek jövő pénteken rendezetten kiléphessenek az unióból, és megkezdődhessenek a további tárgyalások, egyebek mellett a kereskedelemről.

Kamatdöntő ülést tart az EKB

Amely akkor is mindig figyelemre méltó, ha az Equilor Befektetési Zrt. szerint ezúttal nem várható a monetáris kondíciók változása: az alapkamat 0, a betéti kamatszint -0,5 százalékon maradhat. Érdekes lehet viszont az EKB új stratégiája. Nevezetesen, hogy újraértékeli-e az uniós jegybank az inflációs célját, illetve, hogy milyen álláspontra helyezkedik a klímaváltozással és a kriptovalutákkal kapcsolatban.

Trump most Európát fenyegeti büntetővámmal

Pontosabban az öreg kontinens autóiparára vetne ki 25 százalékos sápot, amennyiben a novemberi választás előtt nem jönne létre az Egyesült Államok és az EU között egy kereskedelmi megállapodás. Az amerikai elnök szerint most nehezebb kereskedni és tárgyalni az EU-val, mint Kínával, ezért figyelmeztette Brüsszelt a megegyezés szükségességére. Az egyeztetések megkezdődtek az Európai Bizottság elnökével, ugyanakkor az EU az agrárszektorát nem szeretné megnyitni az amerikai áruk előtt, míg az Egyesült Államok a közbeszerzések piacával tenné ugyanezt

Vállalati gyorsjelentések

Netflix negyedéves eredményei ugyan felülmúlták a várakozásokat, részvényeinek árfolyama mégis mínuszba került, amelyben közrejátszhatott a cég változatlanul gyenge cash-flow termelése és a mérsékeltebb előfizető prognózis.

Johnson & Johnson papírjai is gyengültek, azt követően, hogy az amerikai egészségügyi óriás az előző évinél alacsonyabb eredménnyel zárta az előző negyedévét, ráadásul számos bírósági idézést kapott a baba hintőporai által okozott mellékhatások miatt.

Az IBM részvényeinél viszont 3 százalékos erősödéssel honorálták a befektetők a cég felhőszolgáltatás iüzletágának jó teljesítményét.

Ma folytatódik a gyorsjelentési szezon, délután, az amerikai tőzsdei nyitás előtt például a Procter&Gamble és az American Airlines, nyitás után pedig az Intel teszi közzé előző negyedéves gazdálkodásának főbb mutatóit.

Tőzsdére kerülhet a Lufthansa-leány

Masszív pluszban nyitottak ma a Lufthansa-részvények azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint a német cég a tőzsdére viheti a repülőgép-karbantartással foglalkozó Technik üzletágát, így vonva be extra forrást. A drágulás annak ellenére következett be, hogy a hírt nem erősítették meg.

Versenytársai akadtak az OTP-nek Romániában

Román lapértesülések szerint a Garanti Bank megvételéért öten is harcba szállnak, az OTP mellett az Intesa, a Raiffeisen, a Banca Transilvania és a J.C. Flowers befektetési alap. Mindegyiküknek már van érdekeltsége a román piacon, a Banca Transilvania a piacvezető, az osztrákok az ötödikek. Az OTP pedig a tizedik legnagyobb szereplő. A vételár 350-400 millió euró között lehet, ez az eladósorba került bank tőkéjének 1,1-1,3-szorosa. A prémium árazást magyarázhatja, hogy a bank hitelportfóliójának minősége átlag feletti, nettó kamatbevétele és profitja dinamikusan növekedett az elmúlt években, tőkearányos megtérülési mutatója is 10 körül alakult – hívja fel a figyelmet az Equilor.

Esik a Telekom és a 4iG

A hazai távközlési óriás papírjai 1, a Jászai Gellért több mint 40 százalékos tulajdonában lévő és általa irányított informatikai óriásé 3 százalékkal gyengült, amit – látva a többi papír árfolyammozgását – jó eséllyel az MNB velük szembeni, bennfentesség miatti fellépése válthatott ki.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás