Friss árfolyamok >>

Sok a problémás hitel – hogy állnak a magyar bankok?

2018. június 6. 13:57:00
Rendszerszintű kockázatokat jelent az európai bankszektornak egyes szegmenseiben a kinnlevőségek magas aránya - állapította meg a Moody's.

A nemzetközi hitelminősítő a 28 legnagyobb európai bankot, illetve az európai bankrendszer egészét vizsgáló tanulmányban kiemeli, hogy a 2013-as tetőzés óta jelentősen javult a helyzet, de az euróövezeti bankrendszer bruttó kinnlevőség-portfólióján belüli rossz hitelek aránya még mindig több mint a kétszerese a világgazdaság más nagy erőcentrumaiban mért rátának.

Az euróövezetben rosszabb a helyzet

A cég számítási modellje - Moody's Financial Metrics - azt mutatja, hogy a vizsgált 28 nagybank átlagos nem teljesítő kinnlevőség-rátája ma már 4 százalék alatti, de az euróövezet egészében megközelíti a 7 százalékot, miközben például az észak-amerikai bankszektorban nem éri el a 2 százalékot, és Ázsiában sem haladja meg sokkal a 3 százalékot.

Továbbra is Görögországban a legszélsőségesebb a helyzet: a görög bankszektor bruttó kinnlevőség-állományán belül 44,9 százalék a nem teljesítő követelések aránya. Cipruson 38,9 százalék, Portugáliában 15,2 százalék, Olaszországban 11,1 százalék a rendszerszintű rosszhitelráta.

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságokon belül Bulgáriában a legmagasabb a problémás kinnlevőségek aránya: a Moody's adatai szerint a bolgár bankrendszer kinnlevőség-portfóliójának 10,6 százaléka nem teljesítő. Közvetlenül utána Szlovénia következik 10,5 százalékkal.

Mi a helyzet a magyar bankszektorral?

A magyar bankrendszer bruttó kinnlevőségeinek nem teljesítő hányada a Moody's szerdai tanulmánya szerint 8,9 százalék.

A hitelminősítő mindazonáltal a magyar bankrendszerre már csaknem két éve pozitív kilátást tart érvényben, és ezt május elején megerősítette. 

A megerősítéshez fűzött elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar bankrendszer szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-rátája a teljes követelés-portfólió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig.

A hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar bankrendszer működési kondícióinak javulása általánosságban is jót tesz a szektor hitelportfólió-minőségének és tőkehelyzetének.

Jók a kilátások

A Moody's a magyar bankrendszer pozitív kilátását megerősítő májusi szektorjelentésében hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitása közepette a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövőre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

Az összes európai bank nem teljesítő kinnlevőség-állománya 2017 végén 813 milliárd euró volt. Ez is komoly javulást jelent, hiszen három évvel korábban még 1120 milliárd euró volt az európai bankszektort terhelő rosszhitelállomány.

A Moody's adatai szerint a mostani problémás hiteltömeg fele a 28 legnagyobb európai bankra jut.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás