Friss árfolyamok >>

Pénzváltók akadtak fent az MNB vizsgálatán

2018. november 23. 10:00:00
Több hiányosságot is talált az MNB, 28,5 millió forint bírság lett a vége.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálat keretében, a 2016. január 1. és 2017. június 25. közötti időszakot áttekintve ellenőrizte, hogy a pénzváltó ügynökként működő IBUSZ Utazási Irodák Kft., Rania Kft., Ciklámen Tourist Idegenforgalmi Zrt., H&M Change Kft. és Northline Kft., valamint hitelintézeteik, az MKB Bank Zrt., a Nyugat Takarék Szövetkezet, a Pátria Takarékszövetkezet miként tesznek eleget pénzváltási tevékenységüket érintően a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési előírásoknak.

A pénzváltási tevékenységet az MNB engedélye alapján hitelintézetek vagy velük megbízási szerződést kötő pénzváltók végezhetik.

Több hibát találtak

Az MNB a témavizsgálatban számos hiányosságot tárt fel a pénzváltó ügynökök belső szabályzataival kapcsolatban, illetve hiányosságokat állapított meg a megbízó hitelintézetek ellenőrzési gyakorlatában. A pénzváltók több esetben helytelenül alakították ki a gyanúsnak minősülő tranzakciók bejelentési folyamatait. Emellett a pénzváltók több esetben helytelen gyakorlatot követtek az ügyfelek tényleges tulajdonosainak feltárása, valamint a nagyösszegű pénzváltások esetén az ügyfelek pénzeszközeinek forrására vonatkozó információk beszerzése során.

Az MNB a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési jogsértések miatt ma közzétett határozataiban

Egyúttal kötelezte azokat a náluk, illetve a pénzváltó ügynökeiknél feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás