Friss árfolyamok >>

Őrületes mennyiségű készpénze van a magyaroknak - ki teszi majd rá a kezét?

2018. szeptember 7. 20:30:00 – Gáspár András
Tele vagyunk készpénzkímélő, új megoldásokkal és lehetőségekkel, és még a gazdaság is szép tempóban fehéredik - ennek ellenére folyamatosan csúcson van a magyarok készpénzállománya, nemzetközi összehasonlításban is kiugróak a magyar számok. A bankvezetők szerint ez a szürkegazdaság melegágya, de amíg ilyen alacsonyak a kamatok és ingyen lehet készpénzt felvenni, ez nem is nagyon fog változni. Pedig ha valaki be tudná csatornázni akár csak a felét a háztartások készpénzének, nagy tettekre lenne képes...

Cash is king: 4600 milliárd forint készpénzállomány van a magyar háztartások kezében, ez a GDP 12 százaléka, a régióban messze a legmagasabb. Közben a jegybanki mérlegben is rendkívül magasra emelkedett a készpénzállománya – vázolta a helyzetet Nagy Márton, az MNB alelnöke az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen rendezett bankvezetői kerekasztalon. (A kerekasztal-beszélgetéssel egy korábbi cikkben is foglalkoztunk, jövedelmezőségről, kihívásokról, problémákról, hitelezésről, digitalizációról volt szó, itt olvashatja összeállításunkat >>)

Háztartások készpénzállományának alakulása. Forrás: MNB / Privátbankár.hu
Háztartások készpénzállományának alakulása. Forrás: MNB / Privátbankár.hu

Radovan Jelastiy (Erste Bank) ezzel kapcsolatban jelezte: valóban óriási problémát jelent a készpénz, ez a szürkegazdaság melegágya. Ez rossz a bankoknak, az MNB-nek, rossz a kormánynak. Ehhez az is hozzájárul, hogy nagyon sok helyen nem is lehet kártyával fizetni, ami probléma.

Zolnai György (Raiffeisen) szerint jól láthatóan fehéredik a gazdaság, ezért csökkennie kellett volna a készpénzállománynak – az, hogy ez mégsem történt meg, annak is köszönhető, hogy 150 ezer forint a törvények értelmében ingyen kivehető a bankból. Január 1-től a 20 ezer forint alatti átutalásoknál eltörlik a tranzakciós illetéket, az ilyen intézkedések ezen a helyzeten sokat tudnak segíteni. A Raiffeisen egyébként dolgozik egy olyan applikáción, ami lehetővé teszi majd a közös fizetést, pl. egy sörözés árának szétdobását – az ilyen megoldások sokat segíthetnek azon, hogy ritkábban kerüljön elő a készpénz.

Hegedüs Éva (Gránit Bank) szerint a készpénzhasználat visszaszorítása részben szabályozási feladat: elő kell írni, hogy mindenkinek, aki kereskedik, kötelező legyen pénztárgépet használni. Részben kommunikációs feladat: a technológiai lehetőségeket terjeszteni kell, ismertetni kell az ügyfelekkel. A tranzakciós illeték további csökkentése bár bevételkiesést jelentene rövid távon a költségvetésnek, mégis megérné Hegedüs Éva szerint. Az azonnali fizetés bevezetése segíteni fog (ez a nap 24 órájában, a hét minden napján, az év 365 napján 5 másodpercen belül teljesítő átutalásokat jelent, akár számlaszám nélkül, más azonosító – e-mailcím, telefonszám stb – használatával; 2019 nyarán élesítik Magyarországon – a szerk.). A Gránit Bank egyébként szintén készül egy saját azonnali pénzküldési megoldással.

Bencsik László (OTP) szerint az OTP élen jár a digitális fejlesztésekben, de jól látszik, hogy ennek semmi jelentősége a készpénzállomány szempontjából. Amikor még nem is volt okostelefon, fele ekkora volt a készpénzállomány a GDP arányában; azóta számos új technikai lehetőség áll az ügyfelek rendelkezésére, mégis csúcsra jár a készpénzállomány. Bencsik László szerint így egyértelmű, hogy nem a bankrendszer kezében van a megoldás: ha a bankközi kamat emelkedik, nagyobb lesz a betétállomány és kevesebb lesz a szabadon lévő készpénz.

Nagy Márton zárszóként hozzátette: az irdatlan készpénzállomány egyébként iszonyatos finanszírozási lehetőséget hordoz magában, amiért több terület harcolhatna. A feléből például kiváltható lenne a külföldiek teljes kötvényállománya (ha lakossági állampapírt vennének rajta), és önfinanszírozóvá válhatna a magyar állam; ugyanez a pénz a bankoknál közel 2 számjegyű mérlegfőösszeg-emelkedést jelentene; de azt is felvetette, hogy ha egy tőzsdére lépő cég a kibocsátásnál behúzná ennek az összegnek egy részét (részvényeit megvenné a lakosság), azonnal óriási tőkéhez jutna.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás