Friss árfolyamok >>

Hét régióban 58 agrárcentrumot nyit a Takarék Csoport

2019. szeptember 26. 15:23:00 – Csabai Károly
Új termékeket és új kiszolgálási modellt is bevezetnek, hogy minél hatékonyabban segítsék a hazai agrárium növekedését és versenyképességét.

A takarékok jelenleg 28 ezer agrárügyfél számláit vezetik, 18 ezer hitelszerződést kezelnek és több mint 10 ezer gazdának nyújtanak finanszírozást – közölte Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a 79. OMÉK szakmai napján. A Takarék Csoport piacvezető az Agrár Széchenyi Kártya közvetítésében, háromból két ügyfél náluk veszi igénybe az államilag támogatott hitelkonstrukciót.

Az élelmiszergazdaság hitelállománya dinamikusan növekszik, immár meghaladja az 1200 milliárd forintot. Ebből a Takarék Csoporté több mint 180 milliárd forint, piaci részesedése pedig 22,3 százalék, amelyet 2023-ra 25 százalékra növelnének.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal kidolgozott VP Komplex termékükkel eddig több mint ezer beruházás megvalósulásához járult hozzá a Takarék Csoport és közel 45 milliárd forint értekben kötöttek finanszírozási szerződéseket.

Idén májusban debütált az önálló agrárüzletáguk, immár az új Takarékbankon belül. Akkor öt városban indult el a projekt, amelyet a takarékok október végi végső egyesülését követően az egész országra kiterjesztenek. Hét, történelmileg és földrajzilag összetartozó térségből alakították ki a régiókat, amelyekben összesen 58 agrárcentrum nyílik meg, 200 ügyintézővel. Amelyek a bankfiókokban vagy azok közvetlen közelében lesznek.

Azzal egy időben, hogy 11 regionális takarékszövetkezetből, a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt.-ből és a jelenleg még regionálisan működő Takarékbank Zrt.-ből november 1-jén létrejön az új, immár egységes, univerzális Takarékbank, egy új termőföldvásárlási hitelterméket vezetnek be – jelentette be Hollósi Dávid ügyvezető igazgatója, a Takarék Csoport agrárüzletágának vezetője.

Háromféle megoldás közül választhat az ügyfél. Az elsőnél a megvásárolni kívánt földterülethez szükséges hitelt gyorsított eljárás keretében hagyják jóvá. Újításnak számít a földvásárlási hitelkeret, amelyet olyan termelőknek ajánlanak, akik rendszeres földvásárlók a piacon, szeretnének termőföldet vásárolni, de még nem tudják pontosan hol és mennyiért. Ez a konstrukció biztosítja, hogy az ügyfél a banki döntéssel a háta mögött bármikor ajánlatot tehessen az eladó földekre. A harmadik konstrukció a klasszikus földhitel, amikor a teljes gazdálkodás vizsgálata után hitelezik meg a gazdálkodót. Az új Takarékbank még az idén bevezet két kedvezményes agrárbankszámlát is. Az egyiket a kisüzemek, a másikat a közép- és nagyüzemek működésére fejlesztették ki.

Vida József szerint a Takarékbank célja, hogy a hazai gazdálkodói kör teljes szolgáltatást kapjon. A forgóeszköz-szükségletet az Agrár Széchenyi Kártya program, a normatív támogatások előfinanszírozása biztosítja, a beruházási oldalon a telephelyfejlesztés, géplízing és a termőföldhitelezés lesz a legfontosabb szolgáltatás. A nagyobb ügyfeleknek ezentúl is egyedi ajánlatokkal szolgál majd a Takarékbank, és a közeljövőben létrehoznak egy prémium agrár- és élelmiszeripari csoportot is, ahol extra szolgáltatásokat nyújtanak a partnereknek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás