Friss árfolyamok >>

Hatalmas fogás: több millió dollárt akartak tisztára mosni

2018. szeptember 7. 18:03:00
Egy magát hongkongi üzletembernek álcázó férfi csaknem 13 milliárd forinttal kopasztotta meg a céget.

Különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás gyanúja miatt hét ember ellen indított nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda: a szerb és magyar gyanúsítottak több millió dollárt próbáltak meg tisztára mosni. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint egy ismeretlen ember egy hongkongi cég tulajdonosának adta ki magát, és így utasította a vállalat gazdasági igazgatóját, hogy több alkalommal különböző összegeket utaljon át meghatározott számlákra.

Két gyanúsítottat már elfogtak

A pénzügyi vezető teljesítette a kért átutalásokat, ennek eredményeként 14 tranzakcióban 46,7 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) került különböző számlákra – az egyik utalás egy magyarországi céghez futott be, e tranzakció miatt nyomozott a Nyomozó Iroda pénzmosás gyanúja miatt. Az adatok szerint a magyar bankszámlára 2015. június 3-án érkezett egy 6,8 millió dollár (1,9 milliárd forint) összegű utalás. A magyar vállalat ügyvezetője és tulajdonosa egy szerb állampolgár volt, aki a cég számlájára érkező pénz egy részét továbbutalták más magyar, valamint szlovák bankszámlákra.

Az utalások egy része a hatósági fellépés miatt nem teljesült, lefoglalással összesen 5,3 millió euró (1,7 milliárd forint) térült meg, az összeget visszakapta a sértett hongkongi társaság. A nyomozók hét embert azonosítottak és vontak eljárás alá; volt köztük, aki a számlákat, illetve a cégeket vette a nevére, más a "tulajdonosok" beszervezését és irányítását végezte. Egy embert hazai körözés alapján belföldön, egy másik gyanúsítottat nemzetközi körözés alapján - panamai és amerikai közreműködéssel - a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren fogtak el.

Betelt a pohár: bekeményíthet az EU a pénzmosások miatt
Komoly hiányosságok mutatkoznak az EU pénzmosás elleni rendszerében, figyelmeztet egy most kiszivárgott uniós jelentés. A dokumentum a hatáskörök központosítását, uniós szintű mechanizmusok és adott esetben egy új uniós szerv létrehozását javasolja. A közelmúltban a Danske Banknál merült fel több tízmilliárd dolláros pénzmosás gyanúja, de más bankok botrányai is arra utalnak, hogy az EU nem képes megakadályozni az illegális pénzek áramlását. Tovább >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás