Friss árfolyamok >>

Felkészülhetnek az automatákat üzemeltetők: új 100 forintos jön

2019. szeptember 30. 15:11:00
Korszerűbb fémötvözetet kapnak az érmék. A most használt 100 forintosok továbbra is forgalomban maradnak. Az automatások fél évet kapnak az átállásra.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

A 100 forintos érmék alapanyagát korszerűbb fémötvözetre cseréli a Magyar Nemzeti Bank – közölte a jegybank. 

Mint írják, a forgalomban levő 100 forintos érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok maradnak, de az alapanyaguk acél helyett réz-nikkel-cink ötvözetre változik. A jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is zavartalanul fizethetünk.

A korszerűbb érme alapanyag alkalmazása az érme-elfogadó automaták stabilabb működése, valamint az ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet teremt. A 100 forintos érmék jelenleg használt, bevonattal ellátott acél alapanyaga már 20 éve forgalomban van, és az érmegyártás terén napjainkban már csak elvétve alkalmazzák – jegyzi meg a közlemény.

Az új alapanyagú 100 forintos érme forgalomban való megjelenése két lépcsőben történik, először 2019. október 1-től törvényes fizetőeszközzé válik.

Felkészülést és segítséget kapnak az automatások

A kibocsátási rendelet kihirdetése után a jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek, hogy felkészítsék berendezéseiket az új alapanyagú 100 forintos érmék elfogadására.

A készpénzforgalomban majd csak ezután, legkorábban 2020 májusában találkozhatunk a korszerűbb 100 forintosokkal.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás