Friss árfolyamok >>

Erős félévet zárt a magyar Erste

2019. augusztus 5. 13:19:00 – Csabai Károly
A közel 28,3 milliárd forintos első féléves adózás előtti eredményének a záloga, hogy miközben a működési bevételei éves szinten kétszámjeggyel nőttek, a működési kiadásai csaknem 5 százalékkal csökkentek.

A nyereségnövekedést úgy sikerült elérnie a 70 százalékban az osztrák Erste Bank AG, 15-15 százalékban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, illetve a magyar állam tulajdonában lévő pénzintézet, hogy közben az eredményt javító visszaírások értéke egymilliárd forinttal csökkent. Magyarán, a visszaírás nélkül is nőtt volna az adózás előtti eredmény – hangsúlyozta az Mfor-Privátbankár kérdésére Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója a féléves eredményeket ismertető mai sajtótájékoztatón.

Ügyfélhiteleik nettó állománya közel 14 százalékkal, 166 milliárd forinttal nőtt, csaknem 1400 milliárdra 2019 június végén az egy évvel korábbihoz képest. S érdekes módon ugyanezen időszakban az ügyfélbetéteik is bővültek, több mint 10 százalékkal, 193,3 milliárddal, közel 2 ezer milliárdra.

Ez a helyzet azonban némileg változott a Magyar Állampapír Plusz június elejei megjelenését követően. Az Ersténél vásárolt ezen állampapírok forrása ugyanis 40 százalékban a meglévő bankbetétek voltak, egyharmada származott más állampapírokból, a többi pedig befektetési jegyekből.

A pénzintézet tovább javította a hatékonyságát, költség/bevétel aránya 4,5 százalékkal, 53,9 százalékra javult. Sajáttőke-arányos megtérülése 14 százalékra nőtt, ami valamivel meghaladta a 2018 második negyedéviét. Ebben szerepet játszik, hogy az Erste Bank Hungary tulajdonosai az idén tavasszal a tavalyinál alacsonyabb mértékű osztalék kifizetéséről döntöttek, tovább erősítve ezzel a tőkemegfelelést.

A lakossági hitelnyújtások értéke 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ugyanennyivel nőtt a teljesítő hitelállomány éves összevetésben. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés 20 százalékkal bővült tavalyhoz képest, míg az állomány 25 százalékkal nőtt egy év alatt.

Eddig 15 milliárd forint babaváró hitelt folyósítottak a 25 milliárdos értékben július 1-je óta befogadott kérelemből. E téren az Erste részesedése 20-25 százalék lehet. A hitelek lejárata jellemzően 20 év, a zömük 10 millió forintos. Az ügyfelek között 30 százalék azok aránya, akik korábban nem voltak Erste-kliensek, a budapestieké 40 százalék. A felhasználók 12 százaléka hitelkiváltásra költi a babaváró hitelt, ami valamelyest elmarad a bank 15 százalékos várakozásától. A 2600 körülire tehető összes ügyfél 87 százaléka városlakó.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás