Friss árfolyamok >>

Trump döntése nyomán több káros anyag juthat a légkörbe, mint az EU éves kibocsátása

2019. július 17. 13:49:00
Donald Trump 2019 áprilisi hivatalba lépése óta az amerikai kormányzat mintegy 378 millió hektárnyi állami kezelésben lévő földterületet szabadított fel, hogy ott a bérlők gáz és olajkitermelést folytathassanak. Környezetvédők szerint a döntés környezeti ártalmai beláthatatlanok.

Egy amerikai környezetvédő szervezet most közzétett jelentésében arra figyelmeztet, hogy a döntés következtében jóval több, a globális felmelegedéshez közvetlenül is hozzájáruló káros anyag kerülhet a légkörbe, mint amennyi az EU országainak összes éves kibocsátása – idéz a tanulmányból a The Guardian.

A Wilderness Society becslése szerint a fosszilis energiahordozók elégetéséből extrém esetben mintegy 4,7 milliárd tonna széndioxid szabadulhat fel, míg az Unió 28 országa 2014-ben együttvéve is mindössze 4 milliárd tonna káros anyagot juttatott a légkörbe éves szinten.

A környezetvédő szervezet azt is szemére veti a mostani amerikai kormányzatnak, hogy döntésével szembe megy az Obama adminisztráció korábbi, a fosszilis energiahordozók kitermelését korlátozó döntésével.

Az elnöki székre pályázók közül egyébként már most többen, köztük Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Kirsten Gillibrand, Cory Booker, Jay Inslee, Pete Buttigieg és Tim Ryan is bejelentette, hogy ha nyer, úgy megtiltja a kitermelést az érintett állami területeken.

A republikánusok szerint ugyanakkor csupán elhanyagolható éghajlati előnyök származhatnak abból, ha az olaj- és gáztermelést megtiltják a szövetségi földeken.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás