Friss árfolyamok >>

Továbbra sincs döntés Orbán Viktor új brüsszeli jelöltjéről

2019. okótber 9. 15:30:00 – Wéber Balázs
A magyar és a román biztosjelöltekre vonatkozó eljárás még folyamatban van, közölte a Privátbankár.hu-val az Európai Bizottság. Ez egyben azt is jelenti, hogy Ursula von der Leyen egyelőre nem fogadta el a magyar kormány új jelöltjét, Várhelyi Olivért. Ennek hátterében ugyanakkor az új román jelöltről kirobbant vita állhat.

Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök már szeptember végén bejelentette, hogy Trócsányi László helyett Várhelyi Olivért jelöli uniós biztosnak az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba.

Folyik a kiválasztás

A brüsszeli magyar Állandó Képviselet vezetőjének jelöléséről azonban továbbra sem döntött az Európai Bizottság.

Ami Magyarország és Románia jelöltjeit illeti, az eljárás folyamatban van. A megválasztott elnök (Ursula von der Leyen) kapcsolatban áll mindkét kormánnyal

- közölte a Privátbankár.hu kérdésére Mina Andreeva, a testület szóvivője, további részletekkel azonban nem szolgált.

Vita az új román jelöltről

Sajtóhírek szerint a jelölési folyamat elhúzódásának hátterében az új román jelölt körül kirobbant vita áll. Ursula von der Leyen ugyanis állítólag elutasította a román kormány új delegáltját, Dan Nicát.

A Digi 24 kérdésére az Európai Bizottság egyik szóvivője azt erősítette meg, hogy a Bukarest által küldött levélben egy olyan személy neve szerepelt, akit korábban már megvizsgált és elutasított a bizottság megválasztott elnöke.

Románia javaslata még nem lett elfogadva. Az Európai Bizottság továbbra is kapcsolatban áll mindkét kormánnyal (a magyarral és a románnal), a kiválasztási procedúra folytatódik

-közölte a testület.

Viorica Dancila román kormányfő ugyanakkor ma azt nyilatkozta, hogy Nicát nem utasította el az Európai Bizottság. Szerinte a testület szóvivője nem mondott ilyet.

Függőben Várhelyi sorsa

Mindez magyar szempontból azért fontos, mert a két biztosjelölt ügyét együtt kezeli Ursula von der Leyen.

A Népszava értesülései szerint a román jelölt kilététől is függ, hogy meghagyja-e az eredetileg Trócsányi Lászlónak szánt bővítési és szomszédságpolitikai tárcát Várhelyi Olivérnél, más portfóliót ad neki, vagy megkéri Orbán Viktort, hogy javasoljon egy másik személyt is, lehetőleg nőt.

Ursula von der Leyen, aki egyébként tegnap ünnepelte születésnapját, már korábban világossá tette, hogy a nemek megoszlását tekintve is kiegyensúlyozott bizottságot szeretne.

Ki az a Várhelyi Olivér?

Mint arról beszámoltunk, Magyarország és Románia eredeti biztosjelöltjeit, Trócsányi Lászlót és a szociáldemokrata Rovana Plumbot összeférhetetlenségre hivatkozva golyózta ki az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága. Őket az illetékes szakbizottságok már meg sem hallgatták, amire még soha nem volt példa az EP történetében.

A Financial Times az új magyar jelöltről, Várhelyi Olivérről azt írta, hogy nagy tiszteletnek örvend, korábban az Európai Bizottság tisztségviselője volt, az elmúlt években pedig Orbán Viktor migrációellenes politikáját védte Brüsszelben.

A Politico szerint Várhelyi nagyon jártas az uniós politikában, közismerten nagyon lojális Orbán Viktorhoz, és határozottan védelmezi a magyar kormány politikai prioritásait a nagyköveti találkozókon.

A lap ugyanakkor egyúttal hihetetlenül durvának nevezi Várhelyit, aki állítólag keményen bánik alkalmazottaival, és nem éppen könnyű ember.

Várhelyit is ki fogják ütni? És mi lesz von der Leyennel? És mit szól ehhez a magyar kormányfő? Videókommentárunk a brüsszeli bokszmeccsről:

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás