Friss árfolyamok >>

Szokatlan dolog történt a magyar szállodákban

2019. március 20. 09:01:00
Kevesebb vendégjékszakét töltöttek a külföldi és a magyar vendégek is a hazai szállodákban az év első hónapjában.

Étterem a Castellum Hotel négycsillagos wellness szállodában, Hollókőn.
(MTI Fotó: Komka Péter)
(MTI Fotó: Komka Péter)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A decemberi roham alábbhagyott

2019. januárban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 1,1 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal csökkent. A szálláshelyekre érkezett vendégek száma megközelítette a 310 ezret, akik 780 ezer vendégéjszakát töltöttek el.  A vendégéjszakák száma a januárban mérsékelt forgalmat lebonyolító üdülőházakban és kempingekben emelkedett, miközben a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken csökkent. A vendégéjszakák közel héttizedét a Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 1 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 0,7 százalékkal volt magasabb, és megközelítette a 338 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 0,1 százalékkal kevesebb, 743 ezer volt. A belföldivendég-éjszakák 81 százalékát realizáló szállodákban 0,6 százalék volt a csökkenés mértéke. A belföldivendég-éjszakák száma Észak-Alföld, Dél-Alföld és Balaton régiókban visszaesett, a többi turisztikai régióban bővült.

A szállodák szobakihasználtsága 0,7 százalékponttal, 44,1 százalékra csökkent.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 9,4 százalékkal (29 milliárd forintra) nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,6 százalékkal (16 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 7,4 százalékkal többet, összességében több mint 1,1 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Január 31-én az előző év azonos időpontjához képest 2582 kereskedelmi szálláshely közel 77 ezer szobával és 212 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma 2,1, a férőhelyek száma 1,7 százalékkal nőtt - közölte a KSH.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás