Friss árfolyamok >>

Orbán nem partner – ismét saját pártcsaládjából támadják a kormányfőt

2019. január 11. 12:45:00 – Wéber Balázs
A magyar kormányfő számomra nem partner, az EP-választások tétje pedig nem a migráció, hanem az európai egység – így reagált Orbán Viktor tegnapi sajtótájékoztatójára Othmar Karas, az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetője. Német nyelvű lapok szerint a magyar kormányfő tegnap Franciaországot és Németországot támadta, burkoltan pedig saját oligarcháit is figyelmeztette, hogy eszükbe ne jusson Simicska Lajos útjára lépni.

Budapest, 2019. január 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a tegnapi sajtótájékoztatón. MTI/Koszticsák Szilárd

Ismét saját pártcsaládjából kapott éles kritikát Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatója után.

Nem partner

„Aki együttműködik Salvinivel (Matteo Salvini olasz belügyminiszter), Le Pennel (Marine Le Pen, a francia Nemzeti Gyűlés – korábbi Nemzeti Front elnöke) és az EU többi lerombolójával, az számomra nem partner. Az európai parlamenti választás nem a migráció elleni vagy melletti szavazás, hanem az a tétje, hogy együttműködünk vagy megosztjuk Európát. A migráció kihívásait csak együtt győzhetjük le”

- jelentette ki Othmar Karas a Twitteren a tegnap elhangzottakra reagálva. Az Osztrák Néppárt EP-frakcióvezetője már korábban is bírálta az Európai Néppártot, mivel szerinte tavaly nem lépett fel elég keményen a magyar kormányfővel szemben. (A miniszterelnök tegnap ugyanakkor azt mondta, hogy nem áll kapcsolatban Le Pennel - a szerk.)

Élesen támadta Macront és Németországot

Orbán Viktor a tegnapi sajtóeseményen azt sulykolta, hogy az EP-választáson a migrációról döntenek majd a választók, és szinte egységesen ezt az üzenetet emelték ki tudósításaikban a kormányközeli médiumok is.

A rendhagyó, több mint két órás kormányinfóról a nemzetközi sajtó is megemlékezett. A német lapok elsősorban azt hangsúlyozták, hogy a miniszterelnök bírálta a német és a francia politikát: „Orbán támadja Németországot és Franciaországot a migrációs politika miatt” (Tagesspiegel), "Orbán élesen támadja Németországot és Franciaországot" (Spiegel), „Harcolnom kell ellene – Orbán Macront támadja” (Welt).

A Welt kiemeli azt is, hogy Orbán úgy érzi: Németország (elsősorban a német média) nyomás alatt tartja őt a migrációt elutasító politikája miatt. Németország nem tartja tiszteletben az álláspontját, amelyen ő nem hajlandó változtatni, és továbbra is küzdeni fog „a bevándorláspárti erők vezére”, Emmanuel Macron ellen – idézi a magyar kormányfőt a konzervatív német lap.

Üzenet az oligarcháknak?

Az osztrák Die Presse budapesti tudósítója, Boris Kalnoky megjegyzi, hogy Orbán Viktor most először állt a szélesebb médianyilvánosság elé tavaly áprilisi választási győzelme óta. A kormányfő „láthatóan jókedvű volt”, és „még a kritikus kérdésekre” is válaszolt. (Legalábbis mondott rájuk valamit – a szerk.)

A lap felidézte, hogy a környezete meggazdagodását firtató felvetésekre Orbán azt mondta: a magyar kormány nem kommentál üzleti ügyeket, amúgy pedig zéró tolerancia van érvényben a korrupcióval szemben.

„Aki nagyon figyelt, az figyelmeztetést hallott ki a szavakból, amely Orbán oligarcháinak szólt: egyikőtök se higgye azt, hogy beleavatkozhat a politikába”

- írta a Presse. (Tehát ezen értelmezés szerint a miniszterelnök szeretné megelőzni, hogy a Simicska-ügy más szereplőkkel esetleg megismétlődjön – a szerk.)

Merkel bukását szeretné?

A lap végül kitért arra is, hogy Orbán burkoltan kételyeit fejezte ki a német Kereszténydemokrata Unió és a kancellári poszt szétválasztásának tarthatóságával kapcsolatban – a CDU elnöki posztját december óta Annegret Kramp-Karrenbauer tölti be, a kancellár viszont továbbra is Angela Merkel maradt.

„Ez (Orbán véleménye) majdnem úgy hangzik, mintha azt várná vagy egyenesen azt tanácsolná, hogy a CDU új vezetője ne várja meg a következő választásokat, hanem már előtte szorítsa ki a kancellári székből Angela Merkelt.”

Ez persze – tesszük hozzá – logikus feltételezés, hiszen Orbán és Merkel migrációs politikája szemben áll egymással, ezért a magyar kormányfő alighanem valóban örülne – mégha ezt nyilván nem is mondja ki –, ha a 2005 óta hatalmon lévő kancellár már nem töltené ki negyedik ciklusát.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás