Friss árfolyamok >>

Orbán beruházást kér a rakétákért cserébe – Amerika ma színvallásra kényszeríti

2019. február 11. 09:00:00 – Káncz Csaba
Washington beismerte, hogy évekig elhanyagolta a térséget és ezért növelni kívánja jelenlétét és befolyását. A miniszterelnök a „valamit-valamiért” elvet követi és ez alapján a norvég-amerikai Kongsberg-Raytheon közép hatótávolságú föld-levegő rakétarendszer lehet a befutó. Káncz Csaba jegyzete

Brazíliaváros, 2019. január 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beiktatási ünnepségén Brazíliavárosban 2019. január 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Washington és az eurázsiai tengely egyre élesedő konfliktusa közepette, nyolc év után ma először látogat Budapestre amerikai külügyminiszter Mike Pompeo személyében. Jelzésértékű, hogy az amerikai külügyér előbb találkozik a hazai civil szervezetek képviselőivel, mint a kormányzat embereivel.

Az egyik ilyen civil szervezet lesz a – Stop Soros törvény hatálya alá tartozó - Transparency International, amely éppen a napokban állapította meg éves jelentésében, hogy az autokrácia megerősödése hatalmas korrupcióhoz vezetett Magyarországon és Törökországban. Azt pedig szintén a napokban szögezte le a Freedom House éves jelentése, hogy hazánk lett az EU történetének első, csupán „részben szabad” demokráciája.

Az orosz behatolás vizsgálata

Figyelemreméltó, hogy a hétvégén az amerikai külügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott egy leiratot, amely rögzíti két magasrangú külügyi vezető háttérbeszégetését meg nem nevezett újságírókkal. A diplomáciai vezetők a beszélgetés során hazánk oroszbarát vezetéséről és a Putyin felé való egyre erősebb elkötelezettségről értekeztek.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A leirat szerint Washington beismeri, hogy évekig elhanyagolta a térséget és ezért növelni kívánja jelenlétét és befolyását – az orosz és kínai autoriter versenytársakkal szemben -, ennek keretében pedig az amerikai külügyminisztérium idén számos kezdeményezést fog bejelenteni, amely segíti a korrupció elleni harcot, valamint támogatást nyújt a független újságírásnak.

A hazai energiapolitika is terítéken lesz, „különösen Paks és a Török Áramlat magyar támogatása”, továbbá a horvátországi Krk LNG terminálja, amely az amerikaiak szerint csak akkor lehet sikeres, ha Magyarország is támogatja.

Washington tudja miről beszél, hiszen információnk szerint az itteni amerikai nagykövetségen szolgál egy olyan diplomata, akinek kizárólagos feladata az orosz behatolás figyelemmel kísérése. Orbán túlzott Kreml-barátságára adott reakcióként volt értelmezhető már 2016-ban az, hogy Washington az itteni nagykövetség első beosztottjának egy korábban Moszkvában többször is szolgált, a putyini nyomulást jól ismerő karrierdiplomatát küldött. David Kostelancik korábban többször is dolgozott a moszkvai amerikai követségen és Oroszország (beleértve az orosz hírszerzés) szakértőjének számít.

Lekenyerezés rakéta vásárlással

Az amerikai mélyállam már két héttel Pompeo látogatása előtt megkezdte a tüzérségi előkészítést, amikor nyilvánosságra hozta, hogy Orbán nem hajlandó elkötelezni magát a Moszkva és Peking ellen vívott amerikai kereskedelmi- és hibrid háborúban, hanem lavírozni kíván a hadviselő felek között. Ha előbb nem, hát Orbán számára akkor világossá válhatott, hogy Washington nem fogja a NATO-ban eltűrni azt, amit a németek eltűrnek neki az EU-ban, illetve az Európai Néppártban. Ezért most a jelek szerint a Honvédelmi Minisztériumra jut a feladat, hogy nagyobb amerikai megrendelésekkel emelje ki a negatív spirálból a kétoldalú kapcsolatokat.

A kecskeméti katonai repülőtér fejlesztésére az Egyesült Államok adna pénzt, Magyarország pedig amerikai légvédelmi rakétarendszert vásárolna. Valóban, az amerikai törvényhozás még korábban megszavazott egy 55 millió dolláros (kb. 15 milliárd forint) támogatást a magyar katonai infrastruktúra fejlesztésére, ami hivatalosan az agresszív orosz külpolitikát és terjeszkedést elrettenteni hivatott European Deterrence Initiative része.

Információnk szerint a miniszterelnök a „valamit-valamiért” elvet követi a mai tárgyalások során, azaz termelő beruházást is kér egy nagyobb megrendelésért cserébe. Értesülésünk szerint ezen elv alapján komolyabb esély van rá, hogy több éves tárgyalássorozat lezárásaként Budapest a norvég-amerikai Kongsberg-Raytheon közép hatótávolságú föld-levegő rakétarendszerét vásárolja meg.

Káncz Csaba jegyzete

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás