Friss árfolyamok >>

Orbán aláírta, mostantól szabadon mozoghatnak az országban az amerikai katonák

2019. július 18. 09:44:00
Tankostul, vadászgépestül.

 US President Donald J. Trump speaks to the media as he meets with the Prime Minister of Hungary Viktor Mihaly Orban at the White House, Washington, DC, USA, 13 May 2019. Their meeting marks the first time a US president has granted Orban a formal visit in more than 20 years. EPA/Chris Kleponis / POOL
Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban 2019. május 13-án. (Fotó: EPA/Chris Kleponis / POOL)

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint mától szabadon mozoghatnak Magyarországon az USA fegyveres erői. Az Orbán Viktor-szignózta rendelet szerint az engedély alapja az Alaptörvény 47. cikke és a magyar és amerikai kormány közötti, a  védelmi együttműködésről szóló 2019. április 4-én aláírt megállapodás.

Az amerikai fegyveres erők szabad mozgásának engedélye a magyar határ átlépésére, az országon való átvonulásra és átrepülésre is vonatkozik. Értelemszerűen szabadon mozoghat az USA katonáival együtt azok minden szükséges gép- és harcjárműve, híradó és kommunikációs eszköze, fegyvere, lőszer- és robbanóanyag-ellátmánya, valamint minden, ezeket hurcoló szállító jármű.

Ha azonban az amerikaiakat a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő ingatlanon kívüli területeken gyakorlatoztatják vagy képzik ki, illetve ha a katonák civil ruhában hajtanak végre feladatokat, ahhoz külön kormányengedély kell majd.

A szabad csapatmozgásokra vonatkozó engedély a kormányrendelet szerint "a Megállapodás hatálybalépésével lép hatályba, és a Megállapodás hatályáig tart."

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás