Friss árfolyamok >>

Őket támogatták bőkezűen Matolcsyék

2019. április 24. 16:30:00 – Valkai Nikoletta
Összesen 2,63 milliárd forint támogatást osztott szét a jegybank különféle szervezeteknek 2018-ban. A pénzből jutott felsőoktatási intézményeknek, civileknek és nonprofit társaságoknak is. Legjobban a Szépművészeti Múzeum járt, 650 millió forint dotációval.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitóbeszédet mond az MNB szakmai könyvsorozatának legújabb, Bankok a történelemben: Innovációk és válságok című kötetének ünnepélyes bemutatóján (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján azoknak az intézményeknek a listája, amelyeket 5 millió forintnál nagyobb összeggel támogattak tavaly az utolsó negyedévben.

Közismert, az MNB nem alapfeladatok ellátására is ad pénzt, főleg társadalmi, érdek-képviseleti, oktatási, kulturális, szociális és sporttevékenységét segítő szervezeteknek, az 5 millió forintot meghaladó kifizetésekről pedig minden negyedévben kiadnak egy összesítést.

Nemrég a 2018 utolsó negyedévét összegző listát is közzétették. Eszerint tavaly az utolsó negyedévben 14 szervezetnek osztottak ki 5 millió forintnál nagyobb támogatást, összesen 425 millió forintot. Ezek között 5 felsőoktatási intézmény is szerepel. A legtöbb támogatást, több mint 209 millió forintot a Budapesti Corvinus Egyetem kapta. Őket követi a Budapesti Gazdasági Egyetem 71 millió forinttal. A Miskolci Egyetemnek is jutott 26 millió, a Debreceni Egyetemnek 9,6 millió, a Pécsi Tudományegyetemnek 7,8 millió forint.

Made with Flourish

A nonprofit szervezetek közül a legnagyobb dotáció (71 millió forintot) az eltűnt gyerekek felkutatását segítő Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványnak jutott. A támogatottak között szerepel még (16 millió forinttal) a Ferences Alapítvány. Érdekesség, hogy nem ez az első, hogy a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány központi alapítványa támogatásban részesült. 2017 negyedik negyedévében is kaptak 30 millió forintot.

MNB-s pénz jutott még tavaly év végén:

2,63 milliárd forint 2018-ban

Ha az egész évet nézzük, 2017 után – amikor is 2,58 milliárd forintot osztott szét a jegybank –, 2018-ban valamivel többel, összesen 2,63 milliárd forinttal támogatták az ilyen-olyan szervezeteket, szám szerint 64-et. Az első negyedévben 821, a másodikban 582, a harmadikban 806, míg a negyedikben 425 milliót utalt ki az MNB.

Made with Flourish

2018 legnagyobb haszonélvezője a Szépművészeti Múzeum volt, 650 millió forinttal gazdagodtak az MNB jóvoltából, utánuk a pénzügyi tudatosságot elősegítő programokkal foglalkozó Pénzirány Alapítvány végzett, 410 millió forinttal. Dobogós lett még a Corvinus Egyetem, az intézmény már tavaly év elején is kapott 112 milliót, év végén pedig 209 millióval toldották meg az egyetemet.

Persze a nagy nevek mellett kisebb cégek, szervezetek és alapítványok is megjelentek a támogatottak között. Néhány ilyen:

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás