Friss árfolyamok >>

Odavágott Macron Johnsonnak, nagyon érik a no deal Brexit

2019. augusztus 22. 13:28:00 – Wéber Balázs
Fagyos fogadtatásra számíthat ma Boris Johnson párizsi látogatásán. Emmannuel Macron francia elnök ugyanis már előzetesen kijelentette, hogy nem lehet újratárgyalni a kilépési megállapodást. A brit miniszterelnök tegnap Angela Merkellel tárgyalt, aki engedékenyebb hangot ütött meg, és 30 nap alatt szeretne megoldást találni a problémára. Johnson most először tesz hivatalos látogatást az uniós fővárosokban kormányfőként.

German Chancellor Angela Merkel (R) and British Prime Minister Boris Johnson sit next to each other during a ceremony with military honors at the Chancellery in Berlin, Germany, 21 August 2019. Prior to the G7 summit in Biarritz form 24 to 27 August 2019, Johnson meets Angela Merkel and on the next day French President Emmanuel Macron. In the talks, Johnson is expected to try to resume the Brexit talks, so that it will not come to a 'no deal' exit of the United Kingdom from the EU on 31 October 2019. EPA/CLEMENS BILAN
Merkelt megpuhíthatja, Macronnal nehezebb dolga lesz: Boris Johnson a német kancellárral tegnapi berlini látogatásán. EPA/CLEMENS BILAN

Miközben az EU-párti britek (a liberális demokraták és a munkáspártiak egy része) továbbra is bíznak abban, hogy a Johnson-kormány megbuktatásával, új választásokkal és egy második referendummal meg lehet akadályozni a Brexitet, tegnap Angela Merkel német kancellár is tényként említette a szigetország kilépését az EU-ból Boris Johnson brit kormányfővel közös berlini sajtótájékoztatóján:

Német részről gyakran elmondtuk, hogy sajnáljuk ezt a lépést (Nagy-Britannia kilépését). Ugyanakkor ez egy tény, ezért most az a cél, hogy a kilépést úgy alakítsuk, hogy annak lezárulta után is szoros kapcsolat lehessen Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Mindenre felkészült

A kancellár hozzátette: habár szeretnék, ha a Brexit egy kilépési megállapodás keretében történne meg, arra is fel vannak készülve, ha a britek megállapodás nélkül távoznak.

A kilépés mikéntje attól függ, hogy sikerül-e dűlőre jutni a korábbi, Theresa May vezette brit kormány és Brüsszel által megkötött egyezmény legvitatottabb pontja, az úgynevezett backstop-záradék ügyében. Ezt azért építették be a dokumentumba, hogy mindenképp elkerüljék a fizikai határ visszaállítását Írország és Észak-Írország között.

De mi az a backstop?

A backstop-záradék lényege, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre bennragadhat az EU vámuniójában, vagy  Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat" az Egyesült Királyságból. Emiatt a brit parlament már háromszor elutasította a megállapodást, és Boris Johnson is világossá tette, hogy a záradék miatt nem hajlandó azt elfogadni, és újra akarja tárgyalni az egyezményt.

Az EU ettől következetesen elzárkózik, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Egyesült Királyság – hacsak meg nem bukik addig a parlamentben csupán minimális többséggel rendelkező Johnson-kormány – október 31-én megállapodás nélkül lép ki az uniós közösségből.

Merkel: megoldás 30 nap alatt

Tegnap azonban Merkel új szempontot javasolt a patthelyzet feloldására: szerinte a backstopra nem is lenne szükség, ha sikerülne megegyezést elérni az alapkérdésben – tehát abban, hogy milyenek legyenek a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok az EU és Nagy-Britannia között, különös tekintettel az uniós belső piac határát jelentő ír-észak-ír határra.

Eddig arról volt szó, hogy két év alatt valószínűleg megoldást találunk. De talán a következő harminc napban is lehet megoldást találni. Miért ne? Akkor egy lépéssel előrébb lennénk. Erőfeszítéseket kell tennünk ennek érdekében

- mondta a kancellár. Hozzátette: garantálni akarják az EU belső piacának integritását, ugyanakkor ezt a kérdést is meg lehet oldani némi fantáziával.

Johnson: nem lesz határellenőrzés

Johnson ezzel párhuzamosan kiemelte: megállapodással szeretnének kilépni az EU-ból, és továbbra is hisz abban, hogy ez sikerülni fog. Megerősítette ugyanakkor, hogy a jelenlegi megállapodást nem fogadják el a backstop-záradék miatt. Szerinte azt mindenképp ki kell venni az egyezményből, és alternatív megoldásokon kell dolgozni.

Kiemelte: az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között sem fog ellenőrzést bevezetni az ír-északír határon. Szerinte az EU belső piacának integritását e nélkül is lehet biztosítani.

Végül megjegyezte: Merkel szavait hallva örül annak, hogy elkezdődhetnek a megbeszélések az alternatív lehetőségekről, mint ahogy örül a kancellár által említett ”30 napos menetrendnek” is.

Macron: nincs újratárgyalás

A Berlinben újjáéledni látszó reményeket azonban hamar lehűtötte a francia elnök, aki ma fogadja a brit kormányfőt. Emmanuel Macron ugyanis már előzetesen kijelentette, hogy nem lehetséges a megállapodás újratárgyalása a London által javasolt szempontok szerint.

A francia elnök már korábban is kemény álláspontot képviselt a brit kormánnyal szemben, és a kilépési határidő meghosszabbításába is csak nehezen ment bele.

A Financial Timesnak a francia kormány egyik magasrangú képviselője azt mondta: a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az Egyesült Királyság október 31-én megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

UPDATE

Tiszteletben kell tartani a brit népszavazás eredményét ez EU-ból való kilépésről, jelentette ki Emmanuel Macron Boris Johnsonnal tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette ugyanakkor, hogy a backstop-terv nélkülözhetetlen a politikai stabilitás és az egységes piac megőrzése érdekében.

A brit kormányfő azt mondta, hogy "energiával és kreativitással" képesek lesznek előrelépést elérni.

Boris Johnson berúgta az ajtót, de nem ő lesz az új Trump. De ki az a Boris Johnson? Miben hasonlít Donald Trumphoz, és miben különbözik tőle? Tényleg kilépteti országát az EU-ból? És ez jó lesz a briteknek? És a magyaroknak? Videókommentárunk a témában:


Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás