Friss árfolyamok >>

Nyugdíj előtt álló dolgozók a tönk szélén - már látszik az állami kirúgások hatása

2019. január 11. 09:52:00
A közszférában történő közel 7 ezer fős leépítés a foglalkoztatási statisztikákba is belerondított - ráadásul sosem volt még ekkora a nyugdíj előtt álló álláskeresők aránya.

Tavaly október legvégén rendelkezett a kormány arról, hogy a két hónapos felmondási idő biztosítása miatt mindössze két nap leforgása alatt kell a tárcáknak intézkedniük a több ezer embert érintő leépítésekről a közszférában. A kormányhatározat alapján végül a minisztériumokban 2600 munkahelyet kell megszüntetni, a háttérintézményekben pedig 4210-et. A 6810 fős leépítés azonban nem minden esetben jelentette dolgozók elküldését, hanem esetenként üres pozíciókat szüntettek meg. Itt írtunk a számokról korábban >>

Az mfor.hu friss összeállításából most kiderült: a döntés hatása a statisztikákban is megjelent. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat novemberre vonatkozó adatai szerint ugyanis a tizenegyedik hónapban 1884 személy volt érintett csoportos leépítésben, ami negatív rekord. Ennél több embert 2016 júniusában bocsátottak el utoljára ilyen formában.

A csoportos leépítések 89,5 százaléka Budapesten történt, és az

érintette a csoportos leépítés.

Csúcson a nyugdíj előtt álló álláskeresők aránya

Az NFSZ adataiból emellett az is kiderül: novemberben az 55 évnél idősebb álláskeresők száma 61 600 volt, azaz a teljes állomány negyedét a nyugdíj előtt álló személyek adták - ilyen magas arányra még egyszer sem volt példa.

További részletek az mfor.hu cikkében.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás