Friss árfolyamok >>

Megválasztották az Európai Parlament új elnökét

2019. július 3. 13:53:00
A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament szerdán.

Az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassoli, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke a parlament plenáris ülésén tartott szavazás után Strasbourgban 2019. július 3-án.
MTI/AP
Az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassoli, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke a parlament plenáris ülésén tartott szavazás után Strasbourgban 2019. július 3-án. MTI/AP

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség. Az első, eredménytelen fordulóban még csak 325 szavazatot szerzett Sassoli.

A megbízatás két és fél évre szól. Sassoli után bizonyosan egy európai néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, minthogy erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag keretében. (Ez a néppárti képviselő egyébként Manfred Weber lehet a hírek szerint - ezzel a poszttal vigasztalódhat azután, hogy több tagállam ellenállása miatt nem lehetett a Bizottság elnöke annak ellenére, hogy ő volt a Néppárt csúcsjelöltje a kampányban.)

A mostani EP-szavazásra a Néppárt nem is állított jelöltet, mivel a szóbeli megállapodás alapján váltják egymást a szociáldemokratákkal az EP élén - az előző 2,5 éves ciklusban a néppárti Antonio Tajani volt az elnök.

Aki szeret parlamenti szavazásokat nézni, itt láthatja, hogyan nyert Sassoli a második szavazáson:

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás