Friss árfolyamok >>

Matolcsy elárulta, mi az a 8+1 dolog, amit a válságból megtanult

2018. november 9. 09:47:00
Tizenhat európai jegybank és a kínai jegybank vezetése tárgyal ma Budapesten. A csúcstalálkozó megnyitóján Matolcsy György elmondta, mik a legutóbbi válság tanulságai.

Első alkalommal Budapest ad otthont a Kína és a kelet-közép-európai országok jegybankelnökeinek részvételével zajló 16+1 csúcstalálkozónak, amely az eddigi legnagyobb szabású nemzetközi jegybanki rendezvény Magyarországon. A magyar és a kínai jegybank által szervezett, november 9-10-i találkozót Orbán Viktor miniszterelnök, Yi Gang, a kínai jegybank elnöke és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitotta meg pénteken.

Az együttműködésben részt vesz Kína, 11 EU-tagállam (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) és öt nem uniós állam (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Szerbia). A rendezvényre az Európai Központi Bank is küldött megfigyelőt.

Matolcsy György rövid megnyitójában elmondta, mi az a 8+1 tanulság, amit leszűrhettünk a legutóbbi válságból:

  1. Előfordulhatnak újabb pénzügyi és gazdasági válságok, annak ellenére, hogy korábban ezt már sokan kizárták.
  2. A kormányoknak, jegybankoknak fel kell készülniük az esetleges válságokra.
  3. Új első számú közellenségünk van: az infláció után az államadósság. Mi már tíz százalékponttal csökkentettük ennek szintjét a GDP arányában, és ezt folytatjuk.
  4. Kiegyensúlyozottnak kell lennie a költségvetésnek – ha ez nincs meg, az sérülékenységet okoz.
  5. Nagy szükség van a pénzügyi szektor okos és hatékony szabályozására, hogy a válságok elkerülhetők vagy legalábbis hatásaik mérsékelhetők legyenek
  6. 2002 és 2010 között katasztrofális volt a magyar gazdaságpolitika, tanulni kell a múlt hibáiból, hogy a következő esetleges válság ne érjen minket felkészületlenül.
  7. Nagy a jelentősége a folyó fizetési mérlegnek.
  8. A jegybankok függetlensége fontos: definíció és törvény szerint a piacoktól, a politikai pártoktól, a kormányoktól függetlenül működnek. A válságkezelés során azonban fontos, hogy a kormányzat és a központi bank között stratégiai együttműködés jöjjön létre.

+1. A politikai stabilitás elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljünk egy mély gazdasági válságot - mondta Matolcsy György.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás