Friss árfolyamok >>

Már Merkel is közös európai hadsereget akar

2018. november 13. 16:14:00
Nem most vetődik fel ennek ötlete.

Leopard 2-es tankok egy német és holland katonák részvételével zajló németországi hadgyakorlaton 2016 februárjában. Fotó: EPA / Arno Burgi
Fotó: EPA / Arno Burgi

A kül- és biztonságpolitika terén való egységes fellépéssel lehet csak megvédeni Európa érdekeit, ezért el kell gondolkodni egy tényleges európai hadsereg létrehozásán - mondta a német kancellár Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján.

Angela Merkel beszédében hangsúlyozta, egy európai hadsereg nem a NATO ellenében jönne létre, hanem azzal együttműködve tevékenykedhetne. Létrehozása azt biztosítaná, hogy soha többet ne lehessen háború.

"Saját kezünkbe kell venni sorsunkat, ha fenn akarunk maradni. Ezt azt jelenti, hogy hosszútávon cselekvőképesnek kell lennie az Európai Uniónak" - mondta a német kancellár.

Évek óta téma

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is korábban azt mondta, nem a NATO ellen, hanem mellette képzeli el a közös hadsereg felállítását. Még 2016-ban úgynevezett európai védelmi alap létrehozására tett javaslatot az év végéig a haditechnikai kutatási és fejlesztési tevékenység élénkítése céljából. Számításaik szerint a katonai együttműködés hiánya évente mintegy 20-100 milliárd euróba kerül az uniónak.

Orbán Viktor miniszterelnök is 2016-os tusványosi beszédében kiemelte, hogy a kontinentális Európának szüksége lenne egy ütőképes közös hadseregre. Akkori elemzésünk a témában >>>>

Legutóbb, alig két napja pedig Emmanuel Macron francia elnök mondta azt, Európának saját védelmet kell kiépítenie amerikai gyártású fegyverek beszerzése helyett.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás