Friss árfolyamok >>

Már márciusban léphetnek Matolcsyék

2019. február 12. 14:53:00
Elemzők szerint a jövő hónapban kezdődhet a monetáris szigorítás.

A Morgan Stanley szerint egyre közelebb lehet a feminősítés.

Londoni elemzői vélemény szerint a Magyar Nemzeti Bank központi célszintjét meghaladó maginfláció a monetáris politika fokozatos normalizálásának elkezdésére késztetheti a jegybankot, valószínűleg már márciustól.

Forrás: KSH / Privátbankár

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza, Pasquale Diana a kedden ismertetett januári inflációs adatokat kommentálva kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet a teljes kosárra számolt 2,7 százalékos tizenkét havi infláció megegyezett az előző havi ütemmel, ez a stabilitás azonban jelentős alapszintű inflációs nyomást takar, és ezt egyértelműen jelzi az immár 3 százalék felett járó éves maginfláció.

A Morgan Stanley vezető londoni elemzője szerint ebben a helyzetben jó ideje nem az a kérdés, hogy az MNB hozzákezd-e a monetáris szigorításhoz, hanem az, hogy mikor. A cég ezt márciusra valószínűsíti.

A Központi Statisztikai hivatal kedden kiadott jelentése szerint januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, a maginfláció viszont 3,2 százalékra emelkedett a KSH friss jelentése szerint.

A volatilis tételektől megtisztított inflációs mutató, a maginfláció iezzel ös ötéves csúcsra ugrott, 0,4 százalékpontot emelkedve decemberhez képest. Ezzel a mutató az MNB inflációs célja felett tartózkodik, vagyis nagyon közel kerültünk a kamatemeléshez, ami 2011 után az első ilyen jellegű lépés lenne a hazai jegybanktól - írja a KSH adataira reagálva gyorselemzésében az ING elemzője. Részletek >>>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás