Friss árfolyamok >>

Hiába nőnek a bérek, ha gyengül a forint

2018. június 21. 16:33:00 – Fellegi Tamás
Áprilisban igazán szépen nőttek a bérek, nem is lenne semmi gond a felzárkózással, ha közben a forint nem nyújtana gyászos teljesítményt. Abban bízhatunk, hogy a hazai valuta előbb-utóbb erőre kap, a béremelkedés pedig folytatódik az eddigi ütemben. Nézzük, hol tartunk most a felzárkózásban?

A legfrissebb adatok szerint az áprilisi bruttó átlagkereset 340 ezer forint volt, ha minden igaz, ez tartalmazza a közmunkát is, így anélkül az adat 350 ezer forint fölött lehet. A nettó kereset 235 ezer forint volt a családi kedvezmény figyelembe vételével, ha itt is eltekintünk a közmunka torzító hatásától, ez 240-245 ezer lehet.

Forintban szép

Forintban ez nagyon szép emelkedés, de ez a bérfelzárkózáshoz csak akkor elegendő, ha stagnál, avagy inkább emelkedik a forint. Most azonban épp esik, nem is akárhogy: valaha látott leggyengébb értéke közelében van. Ha a mostani, 325 forintos árfolyammal számolunk, akkor a nettó átlagkereset 745 euró, míg ha a korábban szokásos 310-zel számolunk, 780 euró adódna, ami már egész biztató, mivel 1000-1100 euró lenne az a szint, ahol véleményünk szerint mérséklődne az elvándorlás, mivel ekkor érnénk el a jellemző célországi nettó bérszint felét.

Alulértékelt

Ráadásul korábban, a 310 forintos euró idején is így gondoltuk, hogy a forint mélyen alulértékelt, ezt alá is támasztják az adatok, miszerint átlagos árszínvonalunk csak az EU átlagának 60 százaléka. Nem állítjuk, hogy 100 százalékon kéne lennünk, hisz az a német szint, és ahhoz nem vagyunk elég termelékenyek, de mondjuk a 80 százalék körüli görög, olasz, szlovén szinten már állhatnánk, de 75-ön mindenképp, ami nagyjából 20-25 százalékkal erősebb forintot jelentene.

Ez az első hallásra szokatlan 250 körüli árfolyam lenne, de ne legyünk telhetetlenek, számoljunk 270-el, akkor még mindig lenne egy pici alulértékeltség, ami segíti a gazdaságot. Ebben az esetben a jelenlegi nettó átlagkereset már meghaladná a 900 eurót. Onnan már nem is kéne sok: még két év, amikor 10 százalékkal nőnek a bérek, és már a célnál is lennének.

Munkaerőhiány

Erre pedig égető szükség volna a munkaerőhiány miatt már most is, nem, hogy két év múlva. Ha viszont a 310 körüli árfolyam marad, akkor már négy év az időtartam (és ki tudja, hogy addig fenntartható-e az évi 10 százalékos bérnövekedés), ha pedig tartósan ilyen marad a forint, mint most, netán tovább gyengül, akkor már nem is számolható ki a céldátum.

Ha a vihar elvonul

Mindazonáltal bízhatunk abban, hogy a forintgyengélkedés átmeneti, mivel leginkább a piac által elvárt, és előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkező monetáris szigorítással, azaz kamatszint emelkedéssel függ össze. Fundamentumaink egyébként kiválóak, fizetési mérlegünk vastagon többletes, így ha elmúlnak a viharok, feltehetően visszanyeri erejét a hazai valuta, és egy idő után talán erősebb is lehet, mint az elmúlt két évben, azaz akár kettessel is kezdődhet az árfolyam.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás