Friss árfolyamok >>

Elzárják az EU-s pénzcsapot: komoly összegtől esik el Magyarország

2018. július 17. 17:32:00
A következő költségvetési ciklusban jelentősen kevesebb pénz jut a magyar gazdaságba.

Bár még a végleges számok nem ismertek, a jelenlegi elképzelések szerint Magyarországnak az előző ciklushoz képest mintegy negyedével kevesebb, 17,9 milliárd euró (mintegy 5,76 ezer milliárd forint) kohéziós támogatást irányoz elő az Európai Bizottság a következő pénzügyi ciklusban – mondta az Európai Bizottság regionális és várospolitikáért felelős főigazgatóságának (DG REGIO) vezetője.

Marc Lemaître elmondta: az unió a következő költségvetési időszakra, 2021-2027-re kiemelt célként az innováció, illetve a kis- és középvállalkozások támogatását, a digitális technológiák fejlesztését, a fenntartható ipari modernizációt, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, továbbá az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást, és a mostaninál szociálisabb Európa kialakítását jelölte meg.

A Brexit borított fel mindent?

A főigazgató szerint a Brexit miatt eltűnik az EU egyik legnagyobb befizetője, így a korábbi költségvetési szempontokat nem lehet fenntartani. Az elmúlt években ráadásul érdemi változások történtek az egyes tagállamok fejlettségi szintjét tekintve: míg több kelet-közép-európai tagállam jelentős lépést tett előre, a déli államok továbbra is számos gazdasági problémával néznek szembe – tette hozzá.

Brutális összegeket szánnak Európa védelmére

Az Európai Bizottság 13 milliárd eurót fordítana az Európai Védelmi Alap finanszírozására a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban. Az alap célja az e téren jelenleg jórészt az Egyesült Államoktól függő Európai Unió stratégiai autonómiájának megteremtése, a tagországi beruházások hatékonyabbá tétele, a biztonság megerősítése, valamint a versenyképes és innovatív ipari bázis előmozdítása. Részletek >>>

A szakember elmondta: az innováció támogatása és erősítése a versenyképesség szempontjából is kiemelten fontos, így ebben az unió egyes régiói közötti együttműködést is javítani kell. Az Európai Bizottság továbbá szeretné elérni, hogy egyszerűsítsék az uniós pénzekhez való hozzáférést, és ezzel párhuzamosan növeljék a rugalmasságot a források odaítélésében és a későbbi pénzügyi elszámolásoknál.

A tervek szerint az Európai Szociális Alap Plusz forrásai 101,2 milliárd euróra rúgnak majd a 2021-27-es időszakban – mondta az EB foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatóságának főigazgató-helyettese. Andriana Sukova ebből a keretből többek között segíteni kell az ifjúsági munkanélküliség csökkentését, ami több tagországnak is nagy gondot jelent, illetve az elöregedő társadalom problémáinak megoldására is egyre több pénzt kell fordítani, miközben javítani kell az EU-ban az egészségügyi ellátások színvonalát.

Fontos területet támogat az EU: így védik az egységes piacot?

Az Európai Bizottság több mint egymilliárd eurót kíván az adó- és vámhatóságok közötti együttműködés erősítésére és biztonságosabbá tételére fordítani a következő pénzügyi ciklusban - További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás