Friss árfolyamok >>

Bozóttűz vs. erdőtűz: nem ért egyet a kormány Kósával?

2019. szeptember 11. 17:05:00
Az egész világot bejárták az Amazonas-medence lángoló őserdőjéről készült képek. Kósa Lajos ennek kapcsán szólalt meg, Nagy István agrárminiszter pedig most tisztázta, hogy mégis mit gondol a kormány - bozóttűz vagy erdőtűz?

„Persze nem az őserdő ég, mint láthatjuk a képeken, hanem egyébként az a bozótos, ami nem őserdő, de most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni.”

Ezzel az elég erős kijelentéssel nyilvánult meg a témában Kósa Lajos a Kossuth rádió műsorában, amelyre sokan felkapták a fejüket. Ungár Péter, az LMP képviselője így kérdésekkel fordult Nagy István agrárminiszterhez, megtudakolva azt, hogy mégis mi a kormány álláspontja az ügyben.

A miniszter válaszából kiderült, hogy a kormány minden szempontból osztja Angela Merkel álláspontját, és aggasztónak és borzalmasnak tartja azt, hogy lángokban áll az Amazóniai esőerdő. Nagy István válaszában végig erdőtűzről ír, így joggal feltételezhető, hogy a Kósa Lajos által emlegetett „bozótos” csak a képviselő saját véleménye volt.

Lángol az amazonasi őserdő a brazíliai Humaita közelében. (Fotó: Reuters/Ueslei Marcelino)
Lángol az amazonasi őserdő a brazíliai Humaita közelében. (Fotó: Reuters/Ueslei Marcelino)

Az agrárminiszter emellett kiemelte, hogy Magyarország részt vesz több erdő-, és favédelmi programban is az Európai Unió tagjaként, és a kormány úgy látja, hogy az a helyes, ha a mostani tüzet is okozó erdőirtásokhoz vezető gazdasági okokat próbálják megszüntetni. Hozzátette, hogy a hazai szabályozást már azt tartva szem előtt alkották meg, hogy ne kerülhessen illegálisan kitermelt fa a fogyasztókhoz.

Bolsanaro és az erdők

A Privátbankár.hu-nak adott interjújában Gustavo Szilagyi brazil geográfus és vidékfejlesztési szakértő úgy fogalmazott, hogy  még egyetlen olyan brazil elnök sem volt, akinek a politikája annyira szembe ment volna a környezetvédelemmel, mint Jair Bolsonaróé. Mint mondta, véleménye szerint a jelenlegi erdőtüzek nagy része az erdőirtásokhoz köthető, amelyeket az elnök is ösztönzött.

A szakember azt is kiemelte, hogy az erdőtüzek megelőzésének leghatékonyabb módja, ha az állam teszi a dolgát, és fellép az erdőirtásokkal szemben. Szerinte a mostani tűzvész új erőt adhat a környezetvédelmi mozgalomnak is. Részletek. >>>

Az új uniós irányelv

Azt az agrárminiszter is kiemelte válaszában, hogy az Európai Bizottság nemrég fogadott el egy olyan szabályozást, amely az erdővédelemről és a faanyag-forrásokról rendelkezik. Ennek keretében az EU lényegesen szigorúbban ellenőrizné a fogyasztókhoz kerülő faanyagokat, a fenntarthatóbb erdőgazdálkodást, és csökkentené, illetve megszüntetné az erdőirtásokat. Céljuk még: az erőforrások jobb felhasználása, a munkahely-teremtés, valamint a kutatás és adatgyűjtés fejlesztése.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás