Friss árfolyamok >>

Borotvaélen táncol Theresa May kormánya

2018. november 14. 17:00:00 – Wéber Balázs
A brit kormányfő szerint a tegnap megkötött Brexit-megállapodás közelebb viszi őket ahhoz, hogy beteljesítsék az uniós kilépés ígéretét. A keményvonalas konzervatívok viszont úgy vélik, hogy valójában behódolnak Brüsszelnek, ezért lemondásra ösztökélik a kormánytagokat. A brit kabinet rendkívüli ülésen vitatta meg az egyezményt.

Pro Brexit demonstrators protest outside Downing Street in London, Britain, 14 November 2018. British Prime Minister Theresa May is holding an emergency Brexit cabinet meeting to try to sell her Brexit deal to her cabinet ministers. EPA/ANDY RAIN
Hard Brexit-párti tüntetők a Downing Street előtt ma. EPA/ANDY RAIN

Megvédte a brit parlamentben Theresa May a Brexit-megállapodást, amely tegnap született meg a brit és az uniós delegáció között.

Közelebb a Brexithez

A brit kormányfő az alsóház mai ülésén azt mondta: az Egyesült Királyság jelentősen közelebb került ahhoz, hogy beteljesítse a kilépésről döntő népszavazás akaratát. Szerinte a megállapodással ellenőrzést szereznek a határaik és a pénzügyeik felett, és megvédik a munkahelyeket.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére viszont kritizálta az egyezséget. Szerinte az nem enged igazi beleszólást a szabályozásokba, ezért a Parlamentnek egy „elfuserált megállapodás” vagy annak hiánya között kell választania.

Teljes behódolás?

Boris Johnson volt külügyminiszter úgy véli: ha elfogadják a megállapodást, akkor a brit kormány bennmarad az EU vámuniójában, nem köthet majd nagy értékű szabadkereskedelmi egyezményeket, valamint nem kapja vissza az ellenőrzést a vámjai, a pénze és a törvénykezése felett, azaz teljesen megadja magát Brüsszelnek.

Sajtóhírek szerint ellenzi a megállapodást a kormányt kívülről támogató északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a Liberális Demokrata Párt is. Ez azért különösen rossz hír Theresa Maynek, mert kisebbségi kormánya az északír párt támogatására szorul. A DUP továbbra is attól tart, hogy az egyezség végső soron az Egyesült Királyság felbomlását eredményezné.

Rendkívüli kormányülés

A brit kormány ma délután rendkívüli ülésen tárgyalta a kérdést. A Daily Telegraph szerint a kabinet több tagját is nyomás alá helyezték a keményvonalas konzervatívok, és lemondásukat követelik a szerintük rossz megállapodás miatt. A BBC szerint a kormányfő azzal érvel, hogy az egyezség ugyan nem tökéletes, de ez a legtöbb, amit el tudtak érni.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves Downing Street in London, Britain, 14 November 2018. British cabinet will hold a meeting later at the day to discuss the draft text of the Brexit agreement. According to reports, British and European Union officials have agreed on the draft deal after months of negotiations. EPA/ANDY RAIN
A brit kormányfő a Downing Streeten ma reggel.  EPA/ANDY RAIN

Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló helyettese, Sabine Weyand szintén ma tájékoztatta a bennmaradó uniós tagországok képviselőit a tárgyalások állásáról.

Amennyiben a brit kormány és az uniós tagállami küldöttek is pozitívan fogadják a dealt, akkor rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcsot hívhatnak össze a megállapodás megkötésére. Ennek lehetséges dátuma november 25-e.

Miről szól a deal?

Az EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás hosszú hónapokig tartó patthelyzet után született meg. Egyelőre szakértői szintű egyezségről van szó, amelyet még politikai szinten is jóvá kell hagyni.

A tárgyalások eddigi legfontosabb megoldatlan kérdése az volt, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán. Ez az eshetőség akkor fenyeget, ha Brüsszel és London nem jut megállapodásra a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.

Maradnának a vámunióban

A BBC szerint a szövegtervezet megoldásként azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság ideiglenesen maradjon az EU vámuniójában. Néhány Brexit-párti politikus szerint ez azt jelenti, hogy a szigetországot továbbra is az uniós kereskedelmi szabályok fogságában tartják.

A Guardian úgy tudja, hogy a későbbiekben egy független bizottság dönt majd arról,  hogy mikor hagyják el a britek a vámuniót. A bizottság egyik fele brit, másik fele uniós delegáltakból fog állni, valamint tagja lesz a testületnek egy független képviselő is.

Arra ugyanakkor továbbra sincs válasz, hogy a vámunió elhagyását követően külön kereskedelmi szabályok vonatkoznak-e majd Észak-Írországra. A Brexit-pártiak egy része ezt továbbra is elutasítja, mivel az szerintük az Egyesült Királyság egységének megbomlását jelentené.

39 milliárd fontot fizetnek

A szövegtervezet emellett rögzíti, hogy milyen jogok illetik meg a külföldi állampolgárokat a Brexit után, meghatároz egy 21 hónapos átmeneti időszakot, valamint részletezi a 39 milliárd fontra rúgó "válási költségeket".

Jelen állás szerint Nagy-Britannia 2019. március 29-én lép ki az EU-ból.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás