Friss árfolyamok >>

Biztonsági találkozót hirdettek az orosz kémmérgezés miatt

2018. március 12. 10:33:00
A külügyminiszter szerint komoly fellépésre van szükség, ha az oroszok keze van a dologban.

Ajánlatunk

Theresa May találkozót hív össze a brit Nemzeti Biztonsági Tanáccsal, hogy megbeszéléseket tartsanak a volt orosz kettős ügynök és lányának megmérgezésével kapcsolatban. Ahogy arról már korábban is írtunk, az érintett nem más, mint a 66 éves Szergej Szkripal, aki a brit külső hírszerzés (MI6) egyik volt ügynöke, korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt - íja a Reuters.

A férfit és 33 éves lányát eszméletlenül találták meg Salisbury egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon, jelenleg mindkettőjüket válságos állapotban kezelik a városi kórház intenzív osztályán. A mérgezés lehetséges helyszíneként azonosított étteremben megforduló vendégeket közleményben kérték, hogy alaposan tisztítsák meg magukat és ruházatukat, mivel mindkét vendéglátóegységben találtak nyomokat az idegméreg jelenlétére.

Nem ez lenne az első

Szrkipal tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt végül 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott.

A brit külügyminiszter szerint erőteljes válaszlépésre lesz szükség, ha kiderülne, hogy Oroszországnak is köze van az ügyhöz. 2006-ban Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét mérgezték meg polónium 210-es sugárzó izotóppal, amit a teájába csempésztek. Az alezredes 2000-ben emigrált Londonba, miután szembefordult az orosz kormánnyal. Litvinyenkót a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában mérgezték meg, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Gyanúsan korán halnak Putyin ellenfelei

Elég hosszú már a listája azoknak, akik Vlagyimir Putyin orosz elnököt bírálták, és idő előtt távoztak az élők sorából. Lelőtték, megmérgezték, kizuhant, agyonverték, néha csak egy nappal egy fontos találkozó előtt vagy közvetlen egy vezető lapnak adott interjú után. Olyan is volt, aki Putyin születésnapján távozott. További részletek >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás