Friss árfolyamok >>

Az oroszok és Asszad halálos csapdába csalják a hazatérőket?

2018. augusztus 20. 17:17:17
Vajon valóban hazavárja Szíria polgárait, vagy csak egy részüket? Mi történik azokkal, akiket valójában nem? Mitől félnek a menekültek, és mi az a tízes számú dekrétum? Miben készül Asszad utánozni török kollégáját?

A szíriai Aleppó keleti városrészének lakói az utcán a rommá lőtt negyedben 2016. december 14-én. Fotó: MTI/EPA
A szíriai Aleppó keleti városrészének lakói az utcán 2016. december 14-én. Fotó: MTI/EPA

“Asszad a menekülteket hazatérésre készteti, az ellenzék gyilkos tervtől tart” a német Focus.de cikkének címe. Mióta ugyanis Szíria túlnyomó részén alábbhagytak a harcok, egyre több szó esik a menekültek hazatérésének lehetőségéről, miközben még újabb menekültek is érkeznek Európába.

Miközben az Asszad oldalán bombázó Moszkva eljátssza a jóságos nagybácsit, aki a gonosz amerikaiak ellenében a szírek hazatelepítésén dolgozik (lásd a keretest), erős kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ez jó ötlet-e.

A szíriai rezsim már bizonyította, hogy nem bánik kesztyűs kézzel az ellenfeleivel, de az egyszerű néppel sem. A Focus által idézett szír ellenzéki vezető, Mohammad Haji Darwish szerint az Asszad-rezsim minden hazatérőt le fog gyilkolni, aki veszélyes lehet rá nézve.

Megkínozzák vagy behívják

Muriel Asseburg Közel-Kelet-szakértő pedig azt mondja, Asszad kijelentéseivel már korábban többször bizonyította, hogy a menekültek nagy részét terroristának tekinti. Szerinte is nagyon valószínű, hogy a hazatérőket meggyilkolják, bezárják, megkínozzák vagy behívják katonának.

A Focus júniusi cikke szerint Asszad csak a neki behódolt elitet várja haza, akik segítenek neki az ország újjáépítésében, orvosokat, más szakembereket, katonákat. A hivatalos terminológia szerint mindenkit szívesen látnak, akinek nem tapad vér a kezéhez, de ezt úgy is lehet értelmezni, hogy a rezsim ellenségeit nem várják.

Emberi sorsokkal kártyáznak

A rezsimmel szemben kritikus menekültek nem bíznak a diktátorban, aki ismét szilárdan ül a nyeregben, hála az orosz segítségnek. Attól tartanak, hogy Asszad pribékjei bosszút állnak rajtuk.

A Focus szerint Asszad, fellelkesülve Erdogan török elnök példáján, aki adu ászként használja a menekülteket az EU-val folytatott játszmáiban, nem is akarja, hogy a menekültek nagy része feltétel nélkül hazatérjen. A nagy embertömeg ugyanis neki is remek tárgyalási alap lehet a külpolitikában.

Elveszik a házukat?

Ezen kívül Szíria a háború után komoly gazdasági, például ellátási problémákkal is szembe kell nézzen, amik csak felerősödnének, ha nagy tömegben térnének haza az emberek.

Végül, de nem utolsósorban egy tízes számú dekrétumot emlegetnek, amely kimondja, hogy azon szír állampolgárok ingatlanai, akik néhány héten belül nem jelentkeznek lakóhelyükön, az államhoz kerülnek. Attól tartanak, hogy ez is a rezsim ellenségeinek végső elriasztására szolgál. A téma állítólag Vlagyimir Putyin és Merkel között Szocsiban is felmerült.

Feneketlen kútba öntenék a pénzt

A Los Angeles Times helyszíni riportja szerint Libanonból több ezer fős menekültkonvojok is indultak már vissza Szíriába, de sokan nem mernek visszatérni, egész családok szakadnak emiatt szét. Pedig Libanonban egyre rosszabb a helyzetük.

Emlékeztetnek arra, hogy a Világbank tavaly 200 és 350 milliárd dollár közé tette az újjáépítés költségét, az USA és az EU azonban nem akarnak addig pénzt erre költeni, amíg egy “hitető politikai megoldás” nem biztosított.

A Human Rights Watch szervezetet is idézik, amely szerint az utóbbi években hazatért menekültek sokszor újra földönfutók lettek, vagy megölték őket.

Hazacsábítják őket, pedig nem biztonságos?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem tud hatékony határozatot hozni a szíriai menekültek hazatéréséről az Egyesült Államok “destruktív” álláspontja miatt, Washington fékezi ezt a folyamatot - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában, a libanoni hivatali partnerével, Gibran Bászillal tartott sajtóértekezletén. “Figyelembe véve az Egyesült Államok abszolút destruktív szerepét, nehéz lenne arra számítani, hogy a Biztonsági Tanács a jelenlegi helyzetben kedvező döntéseket hozhat erről a helyzetről” – idézte az MTI.

Lavrov azt hangoztatta, hogy Oroszország aktívan közreműködik a menekültek visszatérésében. Elmondta, hogy Szíriában az oroszok külön központot hoztak létre a fogadásukra és az elosztásukra, amely naprakész információval rendelkezik arról, mely települések készek hazatérő emberek befogadására. Az orosz külügyminiszter szerint csak a múlt hónap során hétezren települtek vissza Libanonból Szíriába.

Állítása szerint az ENSZ Titkársága tavaly októberben titkos utasítást adott arra, hogy a világszervezet szakosított intézetei a humanitárius segélynyújtás kivételével ne segítsenek Szíria helyreállításában, amíg “nem sikerül haladást elérni a politikai átmenetben”.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy Moszkva és Ankara az elkövetkező napokban meg fog állapodni arról, miként különítsék el Idlíb tartományban az együttműködésre hajlandó szíriai ellenzéki erőket és a korábban an-Nuszra Frontként, az al-Kaida egykori szíriai ágaként ismert, jelenleg a Dzsabhat Fatah es-Sám elnevezést használó dzsihadista csoporttól. Hangsúlyozta: véget kell vetni annak, hogy a szélsőségesek rendszeresen tűz alá veszik a szíriai kormányerők állásait és dróntámadásokat intéznek a hmejmími orosz katonai repülőtér ellen – írja az MTI.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás