Friss árfolyamok >>

Akkor sem mond le a brit miniszterelnök, ha az árokba kényszerül

2019. szeptember 29. 15:48:00
Hatalma fontosabb Boris Jonhsonnak, mint amire mindet feltett: az Egyesült Királyság október 31-i kiléptetése az Európai Unióból, bármi is történjen.

Boris Johnson brit miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy inkább holtan feküdne egy árokban, mint hogy halasztást kérjen az Uniótól a kilépés dátumát illetően. Most azt mondja, nem mond le, akkor sem, ha végül mégis halasztást kell kérnie.

A brit miniszterelnök nem távozik önként akkor sem, ha nem sikerül a Brexitet összehozni október 31-ig, mondta egy, a BBC-nek adott vasárnap reggeli interjúban. Elmondta, hogy még bízik egy lehetséges megállapodásban az Unióval, noha elismerte, hogy ez nehéznek ígérkezik.

Jelen állapot szerint a miniszterelnöknek kérvényeznie kell az Európai Uniótól a kilépés elhalasztását, hisz a parlament erről törvényt alkotott. Johnson azonban ennek ellenére nem zárta ki, hogy nem hajtja végre a parlament döntését. Ez persze most már nehezebb, mint korábban, mivel épp a héten döntött úgy a brit legfelsőbb bíróság, hogy a parlament miniszterelnök általi felfüggesztése alkotmányellenes volt. A parlament által hozott törvény figyelmen kívül hatása még súlyosabb megítélés alá esne, elvileg akár börtönbüntetést is maga után vonhat.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás