Friss árfolyamok >>

A szükség nagy úr: az oroszokhoz fordulnának a németek?

2018. július 12. 08:42:00
A volt német kancellár szerint egyértelműen nyitni kell az oroszok felé.

Gerhard Schröder
Fotó: wikimedia Commons
Gerhard Schröder Fotó: wikimedia Commons

Az Oroszországgal való szorosabb együttműködést támogatja Gerhard Schröder. A volt német kancellár szerint az Németországnak szüksége van az oroszok erőforrásaira, nemcsak a gázra és olajra, de a ritka- és nemesfémekre is. Európának ugyanakkor szüksége van az orosz piacra, és Oroszország is pontosan tudja, hogy szüksége van Európára, a felek ezt most jobban megértik, mint korábban – tette hozzá.

A volt kancellárt éles bírálat éri Németországban, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjának számít, és a Kreml által ellenőrzött Gazprom és Rosznyefty olajipari óriásoknál van állása. Ahogy arról már korábban is írtunk, az amerikai elnök jövő hétfőn találkozik Putyinnal Heksinkiben. A csúcstalálkozóhoz megfigyelők nagy reményeket fűznek, tekintettel arra, hogy terebélyes az Oroszország és az Egyesült Államok közötti vitás kérdések listája.

Németországot az oroszok irányítják?

A volt kancellár üdvözölte Washington és Moszkva párbeszédét, és óva intett az Oroszország elszigetelését célzó próbálkozásoktól. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagját nem is lehet elszigetelni, mert akkor a világ egyik konfliktusában sem lehet majd egy lépéssel előrébb jutni – mondta.

Trump a NATO-csúcstalálkozó előtt bírálta a német kormányt az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték kiépítése miatt, mondván, hogy Németország "túsza" Oroszországnak. A földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot "teljes mértékben Oroszország irányítja", miután az energia 60-70 százalékát Moszkva biztosítja számára.

Trump nekiment Németországnak – Merkel frappánsan helyretette

A NATO-csúcs előtt valószínűleg már mindenki felkészült arra, hogy az amerikai elnök finoman szólva nem konvencionálisan fog viselkedni, vagyis a legkevésbé lesz diplomatikus. Végül a vártnál nagyobbat rúgott Németországba, amire a kancellár frappánsan reagált. A kérdés, hogy mennyire van még ráutalva Európa és Németország az amerikai katonai védőhálóra? Tovább >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás