Friss árfolyamok >>

A nap képe: így örült az új vezetéknek Orbán két cimborája

2018. november 19. 16:40:00
Elkészült az orosz gázt Törökországba és Európába szállító új gázvezeték tengeri szakasza.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (front L) and Russian President Vladimir Putin (front R) attend a ceremony marking the completion of the TurkStream gas pipeline's offshore section in Istanbul, Turkey, 19 November 2018. TurkStream will directly connect the large gas reserves in Russia to the Turkish gas transportation network, to provide reliable energy supplies for Turkey, south and south-east Europe. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY
Erdogan és Putyin az átadó-ünnepségen. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY

Átadták Isztanbulban annak a gázvezetéknek az utolsó tengeri szakaszát, amely Ukrajna kikerülésével, a Fekete-tengeren keresztül szállít majd orosz gázt Törökországba és Európába. A Gazprom orosz gázipari cég által lefektetett tengeri szakasz több mint 900 kilométer hosszú és Kiyiköy településnél éri el a török partokat. A szárazföldi részt 2019 végére fejezik majd be.

Erdogan: Oroszország a barátunk

A külső helyszínen zajló átadáshoz videón keresztül kapcsolódott Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Erdogan szerint Törökország számára Oroszország olyan megbízható barát, amellyel hosszú távon együtt tud működni. A két fél célja az, hogy a kereskedelmi forgalmat 100 milliárd dollárra növelje. Putyin szerint ez a projekt jelzi, hogy milyen szinten áll az orosz-török együttműködés. Hozzátette: a vezeték Törökországot a földgáz fontos központjává teszi.

Magyarországra is szállít majd

Az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről 2016 októberében állapodott meg a két ország. A vezeték két ága közül az egyik Törökországot, a másik pedig a tervek szerint Törökországon keresztül Délkelet- és Közép-Európa országait, köztük Magyarországot látná el orosz földgázzal.

A két párhuzamosan futó vezeték egyenként évi 15,75 milliárd köbméter gázt képes szállítani, és néhol több mint két kilométeres mélységben fekszik. Átmérőjük egyenként 81 centiméter, falaik vastagsága pedig négy centiméter. Különleges acélból készültek, egy-egy elemük 12 méter hosszú és 9 tonna tömegű.

Orbán Viktor kormányfő Putyinnal és Erdogannal is jó kapcsolatokat ápol: idén októberben vendégül látta a török kormányfőt Budapesten, szeptemberben pedig az orosz elnöknél járt a Kremlben.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás